- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsVeel aandacht voor scheepvaart op nieuw festival Hoogeveen

  Veel aandacht voor scheepvaart op nieuw festival Hoogeveen

  - Advertentie -

  Delen

  Historische Happening Hoogeveen is een nieuw evenement dat half juli in Hoogeveen wordt gehouden. Op dit H3-festival neemt de scheepvaart een belangrijke rol in.  

  De officiële opening is vrijdag 12 juli. Op zaterdag 13 juli bruist het van allerlei activiteiten. Het is een cultuurhistorisch evenement met landelijke uitstraling dat volgens de organisatoren mogelijk 30.000 bezoekers zal trekken. De zes organiserende partijen willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de geschiedenis van de gemeente Hoogeveen.

   

  Historische schepen

  Er komt een aantal historische schepen, die afmeren bij de Passantenhaven. Sommige zijn in de Drentse gemeente gebouwd of eigendom geweest van een Hoogeveense schipper. Er zijn verschillende scheepstypes te zien, zoals een tjalk, een klipperaak en een luxe motor. Elk schip heeft zijn eigen verhaal. Dat verhaal deelt men met het publiek.

  Historische figuren uit Hoogeveen komen in het festivalweekend  tot leven. Zoals Pieter Joostens Warmont, stichter van Hoogeveen, en Cilie de Nevelhekse. Zij vertegenwoordigen een bepaalde periode en laten de levenswijze  van die tijd zien.

   

  Maritieme markt

  Op het kerkplein in het centrum wordt een maritieme markt gehouden. Op deze markt is van alles te beleven en te leren.  Er is een zeilmaker; de touwslager laat zien hoe een touw wordt getwijnd; de nettenboeter maakt een visnet; een houtdraaier demonstreert katrollen maken; er wordt een fender gebreid enzovoort.

  Daarnaast staan er oude scheepsmotoren opgesteld. Er is een kraam met scheepsfoto’s en er worden boeken en oude scheepsmaterialen te koop aangeboden.

  Voor de bezoekers is er de mogelijkheid om per boot van het ene evenement naar het andere te varen. Daarnaast zorgen een treintje (een locomotief met 2 wagon) en een oude autobus voor het vervoer naar de maritieme markt en terug naar het startpunt.

   

  Pullebok-loswedstrijd

  In de nabijheid van de maritieme markt wordt een pullebok-loswedstrijd gehouden. Er komt een steiger waaraan een bok (boot) met twintig volle melkbussen ligt afgemeerd. Zo’n ‘pulle’ weegt ongeveer 35 kilo. Wie kan het snelst alle pullen uit de bok lossen en wint de titel ‘Pullevaarder 2019’.

  De pullebok-loswedstrijd gaat een jaarlijks terugkerend evenement worden. Mail voor informatie en om aan te melden naar Albert Wolting: [email protected].

  foto: een schip in het centrum van Hogeveen aan het begin van de vorige eeuw.

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -