Van Voorden Castings uit Zaltbommel heeft in december een grote order voor vier roestvaststalen (RVS) schroeven met een diameter van 2900 en 3500 millimeter afgerond. Samen goed voor maar liefst 25 ton hoogwaardig RVS. Ze worden gemonteerd op twee contraroterende pods van een Canadese ferry.
De schroeven zijn geproduceerd en compleet afgewerkt in RVS en uitgevoerd in de zware ijsklasse 1AS, geschikt voor arctische condities.
Gewoonlijk worden scheepsschroeven van brons gemaakt. Vanwege de zware condities waarin deze Canadese ferry gaat varen en de hoge eisen aan het varen in ijs, zijn deze schroeven uitgevoerd in hoogwaardig RVS. Bij RVS schroeven worden de bladen dunner uitgevoerd, zodat de efficiency van de schroef beter wordt. Dat betekent betere prestaties en een lager brandstofverbruik. Daarnaast zijn RVS schroeven beter bestand tegen slijtage door cavitatie.
IJsklasse 1AS
De ferry wordt gebouwd door de Italiaanse werf Fincantieri voor Société des traversiers du Québec en gaat in Canada passagiers vervoeren. Omdat het schip het hele jaar door veilig moet kunnen opereren, geldt de zware ijsklasse 1AS voor zowel het schip als de schroeven. De voortstuwing moet grote blokken ijs kunnen vermalen vandaar de keuze voor het vervaardigen van de schroeven in RVS.
Van Voorden is één van de weinige gieterijen ter wereld die RVS gietstukken van deze grootte en kwaliteit (in dit geval conform Lloyd’s Register) kan gieten. Van Voorden heeft deze order uitgevoerd voor de firma Steerprop, producent van draaibare schroefsystemen (pods).
Van Voorden Castings
Van Voorden Castings, een zelfstandig opererende werkmaatschappij binnen Andus Group, ontwerpt en produceert scheepsschroeven, schroefbladen en straalbuizen voor de maritieme markt. Daarnaast is de organisatie gespecialiseerd in de productie van hoogwaardig industrieel gietwerk zoals pomphuizen, dubbelwandige pijpleidingen, waaiers en diverse slijtstukken voor onder meer de baggerindustrie. Vrijwel de gehele mondiale baggervloot maakt gebruik van de producten van Van Voorden. Daarnaast is ook de mijnbouw tegenwoordig een belangrijk afzet gebied.