Vaarverbod Friesland treft beroepsvaart nog minimaal

0

In heel Friesland geldt vanaf vanavond 18.00 uur tot nader order een vaarverbod. Uitzonderingen op het verbod zijn vooralsnog enkele belangrijke hoofdverbindingen voor de beroepsvaart. Bij aanhoudende vorst kan de provincie echter besluiten om het vaarverbod alsnog naar deze vaarwegen uit te breiden.

Prinses Margrietkanaal
De uitzonderingen op het vaarverbod zijn het Prinses Margrietkanaal, het Van Harinxmakanaal, de oostelijke en westelijke invaart van Leeuwarden, het Verbindingskanaal tot Industriebrug in Harlingen, Houkesleat tot en met de industriehavens en de Vaarwegen naar Drachten en Heerenveen.

IJs
Het vaarverbod is bedoeld om de aangroei van ijs te bevorderen. De provincie Fryslân heeft besloten tot het vaarverbod in overleg met de Friesche IJsbond en Wetterskip Fryslân. De komende dagen wordt overdag en ‘s nachts vorst verwacht. Het instellen van het vaarverbod betekent niet dat het ijs veilig is om er op te schaatsen.

Poldergemalen uit
Wetterskip Fryslân zet met onmiddellijke ingang de poldergemalen uit. Om 15.00 uur stond 95 procent stil. Afgelopen nacht vroor het tussen 5 en 8 graden, waardoor het waterschap dinsdagochtend het besluit kon nemen om de poldergemalen uit te zetten.
"In de luwte is de eerste ijsvorming al gezien", zegt een woordvoerder van het waterschap. Een klein deel van de gemalen kan nog niet uit omdat grondwater in de dieper gelegen polders omhoog komt. Dit zijn gemalen in bebouwd gebied en bij voeropslag voor vee. Het waterschap geeft deze locaties door aan de ijsverenigingen, zodat zij schaatsers tijdig kunnen informeren over de veiligheid van het ijs.

(Jan Johan ten Have)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.