Twee zwarte parels

0

Walt Disney heeft vijf piratenfilms geproduceerd waarin de driemaster Black Pearl een belangrijke rol speelde. Aan het roer stond kapitein Jack Sparrow, wiens rol werd vertolkt door Johnny Depp.

Het waren succesrijke films, die zich afspeelden in de Caribbean tussen 1730 en 1750. Het schip was uitgerust met 32 kanonnen en keer op keer slaagde het erin alle vijandelijke schepen te overmeesteren of te snel af te zijn. De Pearl werd onverslaanbaar geacht.

Het sprak kennelijk tot de verbeelding van de vermeende naamgever van een andere driemastige Black Pearl. Naar verluidt gaf Oleg Leonidovich Burlakov opdracht voor de bouw ervan. Deze 68-jarige Russische miljardair vergaarde zijn fortuin door de verkoop van olie- en gasbedrijf Burneftegas en al eerder verdiende hij veel geld met Novoroscement.

 

Grootste privéjacht ter wereld

De grootaandeelhouder van de Stroylesbank bezit met het super­jacht, met een lengte van 106 meter, het grootste privéjacht ter wereld. Na uitvoerige tests leverde het Alblasserdamse Oceanco het schip op. Kostprijs 212 miljoen.

Dykstra Naval Architects Amsterdam ontwierp het DynaRig-zeilsysteem voor de 65 meter hoge carbon-masten. De 2.900 m² zeiloppervlakte kan met een druk op de knop en in het verbazingwekkende tempo van zeven minuten worden ingesteld.

Na de overdracht zette de Black Pearl koers naar Gibraltar, en vandaar naar Limassol. Het jacht vaart onder de vlag van de Kaaiman Eilanden, met als thuishaven The Creek op Cayman Brac.

De andere twee eilanden zijn Grand en Little Cayman met de plaatsen George Town en Bloody Bay. Vooral die laatste plaatsnaam wekt associaties met piraten, maar daar zal deze Black Pearl zich niet mee bezig houden. Er kunnen maar twaalf gasten mee.

tekst: Cees de Keijzer
fotografie: Arjan Elmendorp en Wikimedia Commons

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.