Twee werven in de race voor STC-schip

0

Concordia Damen en Kooiman Marine Group hebben ingeschreven op de aanbesteding voor het nieuwe opleidingsschip van STC Group. Dat heeft Astrid Kee, lid van het college van bestuur van de onderwijsinstelling bekendgemaakt.

“Het is een eer dat deze gerenommeerde scheepswerven zo enthousiast meewerken aan het bouwen van een toekomstbestendig en state-of-the-artopleidingsschip”, aldus Kee. “Dit project is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen het onderwijs en de sector.”

De komende maanden vergelijkt STC Group de twee voorstellen. “Naar verwachting maken we in februari 2020 bekend welke werf de opdracht krijgt om dit visitekaartje voor de school en het maritieme cluster te gaan bouwen.” De naam van het schip is al wel bekend: Ab Initio.

Jong talent

Tim van Berchum van Concordia Damen zegt dat de Werkendamse scheepsbouwer de bouw van de Ab Initio beschouwt “als een geweldig instrument om het onderwijs in de binnenvaartsector te ondersteunen. STC zoekt een duurzaam, innovatief en multifunctioneel opleidingsschip. Dat gaan we samen ontwikkelen en bouwen… Een investering in het onderwijs, de sector en de toekomst.”

Ook Jef Roggekamp van Kooiman Marine Group is positief en optimistisch. “We vinden het vooral een uitdaging om voort te borduren op een door studenten uitgedacht conceptueel ontwerp. Nog meer kijken wij uit naar de volgende fases in het proces. Om samen met studenten en docenten het ontwerp, de bouw, afbouw en ingebruikname van het schip uit te voeren. Hiermee bouwen we niet alleen een mooi schip, maar dragen we ook bij aan de ontwikkeling van jong talent.”

Prinses Christina en Prinses Beatrix

Na ruim vijftig jaar trouwe dienst, waarvan zo’n achttien jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de huidige opleidingsschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Eind 2018 zijn leerlingen, studenten en docenten van de onderwijsinstelling aan de slag gegaan met het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen en het ontwerpen van de vervangende schepen. Zij zijn daarbij ondersteund door specialisten uit het bedrijfsleven.

Het eerste schip, de Ab Initio, zal in 2021 in gebruik genomen worden. Het schip zal worden ingezet bij de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.