Turma Nova sluit aan bij Spes Nova

0
(foto Flying Focus)

De PD-105 Turma Nova heeft proefgevist en is zo goed als klaar voor het echte werk. De twinrigger/flyshooter is gebouwd door Damen Maaskant Shipyards Stellendam in opdracht van de Ekofish Group uit Urk. Net als zusterschip UK-205 Spes Nova, dat eind vorig jaar werd opgeleverd. Het nieuwe schip is eveneens 32 meter lang en 9,60 meter breed. De voortstuwing is dieselelektrisch.

Een verschil met de op Urk ingeschreven Spes Nova is dat de Turma Nova onder Britse vlag gaat varen. ‘PD’ staat voor de Schotse vissershaven Peterhead.

Minder last van golfslag

Het innovatieve ontwerp komt uit de koker van Vripack Naval Architects uit Sneek, in nauwe samenwerking met de Ekofish Group en Maaskant. De romp is zó vormgegeven dat de bemanning minder last heeft van golfslag.

Het gaat met name om golven die van voren komen. Door het drijfvermogen boven de waterlijn in de boeg te verminderen, hebben die minder effect op de boeg. Dat zorgt voor een ‘zachtere’ beweging. Het schip klapt niet óp de golven maar splijt ze als het ware doormidden. Daardoor is er minder weerstand en staat er minder spanning op de romp.

Exclusieve samenwerking

Ondertussen zijn er zaken gewijzigd bij Ekofish. Het op Urk gevestigde bedrijf heeft zijn handelsactiviteiten per 1 juni verkocht aan Adri en Zoon, uit Yerseke.

Sinds 2018 is Ekofish, opgericht en geleid door de gebroeders De Boer, al onderdeel van de W. van der Zwan Groep, een grote speler op het gebied van de vangst van platvis en pelagische vis.

Sinds 1 juni hebben Adri en Zoon en W. van der Zwan een exclusieve samenwerking die inhoudt dat Adri en Zoon de beschikking krijgt over door Ekofish gevangen vis. Deze producten zijn in het assortiment opgenomen en worden door Adrie en Zoon in
Europa gedistribueerd.

Gedeelde visie

Al sinds 1983 belevert Adri en Zoon door Europa verse visproducten. “Met een team van experts op zowel inkoop, verkoop als productie leggen wij de lat hoog. In onze splinternieuwe productieomgeving, waar we zowel de vis met de hand fileren als  machinaal, voelen wij ons verantwoordelijk voor uw klanttevredenheid. Alleen de beste vis komt in een doosje terecht waar Adri en Zoon op staat!”

De bedrijven delen hun visie op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en partnerschap, schrijven ze in een verklaring. “Een combinatie van beide bedrijven geeft als uitkomst een samenwerking waarbij wij vanaf de bron garant kunnen staan voor een duurzaam en kwalitatief hoogwaardig product.”

Ekofish concentreert zich voortaan volledig op de visvangst. Dankzij de nieuwe schepen kan dat zowel innovatief als duurzaam. “De ‘reis naar een duurzame toekomst’ blijft voor Ekofish de opdracht die vanuit het DNA van de onderneming wordt gedreven.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.