Trekt de economie aan?

0

Er liggen vier nieuwe, in Nederland gebouwde superjachten afgemeerd in Amsterdam. De totale waarde is ongeveer een half miljard euro.

Eén van de grootste in Nederland gebouwde superjachten wordt in de Amerikahaven van Amsterdam afgebouwd. Scheepswerf Royal van Lent heeft deze Symphony onlangs van de werf in de Kaag naar de hoofdstad gebracht.

De Symphony is 101 meter lang en wordt in snel tempo gereed gemaakt om af te leveren aan de klant. Het  vaartuig valt onder de categorie jachten van 1,5 miljoen euro per meter. Rekent u maar uit.

 

Eerste hybride superjacht

Motorjacht Kiss, in de Cacaohaven er direct naast afgemeerd, lijkt hierbij vergeleken een notendop met zijn 46 meter, al valt dit schip ook echt onder de categorie superjacht. Ook daar wordt aan de afronding van het project gewerkt, door De Vries Aalsmeer.

Inmiddels is op zaterdagavond 18 april de 83 meter lange Savannah van Feadship aangeschoven aan de kade van de Cacaohaven. De Savanna laat zien dat ook de scheepsbouw innovatief is: het is het eerste hybride motorjacht. Ook op dit schip wordt na de sea trial van zaterdag hard gewerkt aan de oplevering.

Een klein stukje verder ligt in de Alaskahaven het in hout gebouwde zeiljacht Mikhail S. Vorontsov: 60 meter lang. Het schip is bij Balk Shipyard in Urk gebouwd en is het grootste houten zeiljacht ter wereld.

 

Wereldtop

Nederland is de top van de superjachtbouw in de wereld. De toon wordt gezet door Feadship. De Feadship groep bestaat uit vier werven: De Vries Aalsmeer, Royal van Lent, de Vries Makkum en De Voogt Naval Architects. Zij gebruiken de locatie in Amsterdam om hun schepen af te bouwen.

 

tekst: Evert Bruinekool
(foto E.J. Bruinekool Fotografie)
(foto E.J. Bruinekool Fotografie)
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.