- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTijdelijke lichterkaai tijdens werk aan Antwerpse Europa Terminal

Tijdelijke lichterkaai tijdens werk aan Antwerpse Europa Terminal

- Advertentie -

Delen

In Antwerpen start de eerste fase van de modernisering van de Europa Terminal. Om tijdens de werkzaamheden de overslag door te kunnen laten gaan, is een tijdelijke lichterkaai gebouwd.

De nieuwe kade is sinds half mei operationeel en creëert tijdelijk extra ligplaatsen voor de binnenvaart. De vernieuwing van de kademuur en de terminal duurt ongeveer tien jaar. Het moet ervoor zorgen dat de nieuwste generatie containerschepen in de toekomst Antwerpen kan blijven aanlopen.

Drie fasen

Port of Antwerp-Bruges en PSA Antwerp investeren samen in de vernieuwing van de kademuur en de geautomatiseerde terminal van de Europa Terminal. De werkzaamheden gebeuren in drie fasen, waarbij telkens een derde van de nieuwe kade wordt gerealiseerd, terwijl het overige deel operationeel blijft.

De voorbereidende werkzaamheden en tests zijn afgerond zodat nu de eerste fase van start kon gaan. De projectcombinatie de aannemers Artes-Roegiers, Artes-Depret, Herbosch-Kiere en Boskalis gaat in deze fase de bestaande kademuur slopen, tijdelijke structuren plaatsen voor de verdere uitvoering en starten met de bouw van het eerste gedeelte van de 1.200 meter lange nieuwe kade. De diepgang wordt 16 meter.

Dankzij de opdeling in drie fasen blijft de terminal de volledige periode van het tien jaar durende project operationeel en kunnen schepen blijven aanmeren. De tijdelijke lichterkaai is bestemd voor de binnenvaart. De bouw van deze nieuwe 150 meter lange kade werd in april afgerond en na uitvoerig testen is deze nu gereed om tot aan het einde van de werken lichters te kunnen behandelen.

Extra ligplaatsen

“Dankzij de verdieping van de Europa Terminal van 13,50 naar 16 meter zullen we samen met PSA Antwerp de grootste containerschepen kunnen blijven ontvangen”, aldus Annick De Ridder. Zij is havenschepen van de Antwerpen en bestuursvoorzitter van Port of Antwerp-Bruges. “Deze nieuwe lichterkaai zorgt ervoor dat de binnenvaart tijdens de omvangrijke werken extra ligplaats krijgt. Dit project is essentieel voor de concurrentiepositie en duurzame groei van onze haven, de economische motor van Vlaanderen.”

Cameron Thorpe, CEO van PSA Belgium, voegt daaraan toe: “Het is essentieel dat we een hoog niveau van operationele levering aan onze klanten behouden​ tijdens de investeringen om de Europa Terminal te moderniseren. We zijn ervan overtuigd dat in samenwerking met de haven en onze klanten, deze tijdelijke kaai ervoor zal zorgen dat we de lichters die PSA Antwerp aandoen, kunnen blijven bedienen.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -