- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSleepbootdagen Vianen: iedereen blij dat ze er weer zijn

Sleepbootdagen Vianen: iedereen blij dat ze er weer zijn

- Advertentie -

Delen

De Nationale Sleepbootdagen Vianen zijn dit weekend een doorslaand succes. Het was dubbel feest, want sleepbotenvereniging VDMS vierde haar 30e verjaardag.

Op de eerste dag waren er ruim 40.000 bezoekers voor de 178 sleepboten en opduwers. De passantenhaven naast het historische centrum van Vianen  was het middelpunt van het feestje. Verbazing bij de deelnemers hoe het beeld van de haven veranderd is door de woningbouw sinds de vorige editie, door corona alweer vier jaar geleden. Oranjevereniging Vianen organiseerde het tweejaarlijkse evenement voor het eerst.

Feestelijk Vianen

Margot Stolk, voorzitter van de Oranjevereniging is blij dat het evenement voor Vianen behouden is gebleven: “Varen ze eenmaal weg, dan komen ze nooit meer terug. Het middeneiland is inmiddels volgebouwd met huizen en de bewoners die wij betrokken hebben bij het evenement, zijn enthousiast. Dat is gewoon geweldig. We hebben dit met circa twaalf mensen van de grond getild, een echt feestje voor Vianen.”

Piet van Zaal, eigenaar van sleeboot Harmonie Sr. en coördinator voor de VDMS-evenementen: “Voor vrijdagavond is de verlichte avondvaart weer overboekt. We kunnen met een schutting maximaal zestig schepen in één keer schutten.”

De hoge gasolie prijs drukte het aantal deelnemers wel iets, maar dat was toch vergelijkbaar met vier jaar geleden. Tijdens de avondvaart werden traditiegetrouw weer de sleepboot en de opduwer van het jaar bekend gemaakt. Opduwer van 2023 is Dropje en sleepboot van 2023 is de Copula.

Spic en span

Ad Schroot werkt als vlootmanager bij rederij Fluvia en is eigenlijk een van de drie technische dienstmedewerkers. Hij komt al heel lang in Vianen. Hij kocht hier de mslb Stad Vianen, die nu mslb Janus heet. Die heeft een 77 pk sterke Caterpillar D8800 met serienummer 1. Schroot geniet van Vianen en is blij dat het feest er weer is. Zijn motorsleepboot was spic en span geschilderd voor het evenement.

Het leuke aan de Janus is dat op de achtersteven een Z in een cirkel staat. De betekenis is dat de Nederlandse overheid het schip nog steeds kan vorderen volgens een oude wet. “Tot zondag is het genieten van het weer en de belangstelling voor het varend erfgoed. Dan varen we weer naar huis om maandag gewoon weer te gaan werken.”

tekst: Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -