- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTest met laserbarrière als hulpmiddel voor vaarwegmarkering

Test met laserbarrière als hulpmiddel voor vaarwegmarkering

- Advertentie -

Delen

Bij Stuw Lith in de Maas doet Rijkswaterstaat een proef met een zogeheten laserbarrière: als het donker is of mistig wordt een laserstraal over de vaarweg geprojecteerd. Deze horizontale straal geeft aan welke route schippers moeten nemen. Onderzocht wordt op dit hulpmiddel kan helpen om de passage van de stuw- en sluiscomplexen op de Maas veiliger te maken.

De in het donker goed zichtbare lichtlijn helpt vooral de schippers die minder bekend zijn op de Maas om bij mist of slecht zicht een goede koers aan te houden.

Aanvulling

De laserstraal is een aanvulling op de bestaande vaarwegmarkering: boeien, bakens en ballenlijnen. “Met deze test willen we ervaren of en hoe laserstralen kunnen helpen als extra attentiewaarde bij scheepvaartmarkering/-geleiding”, aldus Rijkswaterstaat. “De lasertechniek zou mogelijk in de toekomst ook op andere vaarwegen of bij vaargeulen in bijvoorbeeld een meer uitkomst kunnen bieden.”

Schippers is gevraagd hun ervaringen met de laserlijn te delen. De test is 22 januari begonnen en duurt tot 1 maart 2024. Hij is voor Rijkswaterstaat geslaagd als de laserbarrière ervoor zorgt dat de verplichte route via de sluis nog duidelijker wordt en de veilige passage van het stuw- en sluiscomplex vergroot.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -