- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTelematica Award voor “nestor en geweten van RIS”

Telematica Award voor “nestor en geweten van RIS”

- Advertentie -

Delen

De Binnenvaart Telematica Award 2022 is toegekend aan Ivo ten Broeke. Hij ontving de prijs op 30 december tijdens de 25e Telematicadag, aan boord van het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen.

Ivo ten Broeke is projectmanager River Information Services bij Rijkswaterstaat. Daarnaast is hij Rijnvaartcommissaris namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De jury noemde hem “de nestor, het geweten en het collectief geheugen van RIS en alles wat daarmee samenhangt”.

Meer dan bijzondere bijdrage

Het was de twaalfde keer dat de Binnenvaart Telematica Award werd uitgereikt. De prijs is bedoeld als blijk van erkenning voor een “meer dan bijzondere bijdrage” die door een persoon of organisatie is geleverd aan de ontwikkeling, het gebruik en de acceptatie van telematica in de binnenvaart.

“De ontvanger kan worden getypeerd als visionair, richtinggevend en innovatief”, zo geldt al sinds de eerste keer dat de Award werd uitgereikt (in 2009 aan Piet Nefkens) als uitgangspunt.

Visie en inhoud

Die typering is ook op Ivo ten Broeke van toepassing, vinden de organisatoren van de Telematicadag, die tevens de jury van de Award vormen. De dag wordt gehouden onder de vlag van Bureau Telematica Binnenvaart. Oud-bestuurslid Martin van Dijk reikte de prijs uit. Hij lichtte de keuze voor Ten Broeke toe: “Een opiniërend persoon met visie en inhoud op waar het op moet aankomen in verkeersmanagement en infrastructuur en benutting door de binnenvaart als grote gebruiker. Hij betrokken geweest bij het aanleveren, beïnvloeden en uitwerken van de zeer belangrijke RIS-richtlijn van 2005, die in feite Europabreed de basis heeft gelegd voor het hedendaagse RIS.”

AIS

Ten Broeke stond ook aan de wieg van de regelgeving voor invoering van AIS, aldus Van Dijk. Zo startte hij de onderhandelingen met de binnenvaart over deze techniek, waar veel schippers eerst weinig van moesten hebben omdat die hun privacy zou schenden. Een fikse subsidie (en zelfs duizend gratis aan boord geïnstalleerde transponders) aan boord en de voordelen van AIS zorgden ervoor dat de weerstand in rook opging. Nu wil (bijna) niemand meer zonder.

“Gedurende het onderhandelingsproces, de invoering en daarna is hij altijd transparant geweest en een betrouwbaar persoon gebleken. Een man een man, een woord een woord. Het is zeer te waarderen dat een dienaar van de overheid als een rots in de branding de belangen van de sector heeft gediend en daar ook voor staat.”

“Ik doe ook maar gewoon mijn werk”

“Ik vind het heel eervol”, reageerde Ten Broeke nadat hij de Binnenvaart Telematica Award in ontvangst had genomen. “Maar ik doe ook maar gewoon mijn werk. Ik denk dat we met AS een heel belangrijke stap hebben gezet… en dat we nog niet helemaal in de gaten hebben wat we er nog meer mee kunnen bereiken.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -