- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTelematica Award 2023 voor 'digitaliseringsvoorloper' NPRC

Telematica Award 2023 voor ‘digitaliseringsvoorloper’ NPRC

- Advertentie -

Delen

NPRC heeft de Telematica Award 2023 gewonnen. De onderscheiding werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse Telematicadag in Nijmegen, die deze keer in het teken stond van cyber security in de binnenvaart en op de vaarwegen.

Met de Telematica Award beloont het Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) een “meer dan bijzondere bijdrage” van een persoon of organisatie aan de ontwikkeling, het gebruik en de acceptatie van telematica in de binnenvaart, zo luidt de omschrijving. Telematica, een samentrekking van de woorden telecommunicatie en informatica, staat voor gegevensuitwisseling met en tussen objecten op afstand. Zoals schepen. Het mag een enigszins verouderde term zijn, de toepassingen zijn springlevend en ontwikkelen zich sneller dan ooit.

Afwijken van traditie

Alle twaalf eerdere awards gingen naar een persoon. De laatste winnaar, in 2022, was Ivo ten Broeke, projectmanager River Information Services bij Rijkswaterstaat en Rijnvaartcommissaris bij de CCR. Voor 2023 week de jury voor het eerst af van die traditie. Nu werd binnenvaartcoöperatie NPRC geëerd. Aan boord van het KSCC-schip in de Nijmeegse Waalhaven ontving CEO Femke Brenninkmeijer de prijs uit handen van Eric van Viersen. Hij is voorzitter van IN-CITE, waaronder BTB sinds vorig jaar valt – net als BVB en EICB.

De keuze viel op NPRC omdat die volgens de jury een voortrekkersrol vervult in de digitalisering van de sector. “En daarvoor zelf beschikt over een heuse digitaliseringsmanager”, aldus de jury. “De laureaat van 2023 heeft dus telematica hoog in het vaandel staan en jury merkt daarbij op dat digitalisering zich bij dit bedrijf over meerdere dimensies uitstrekt; van logistiek tot interne processen en van duurzaamheid tot het sociale aspect.”

iBarge-app

“NPRC laat dagelijks zien dat digitalisering een troefkaart kan zijn bij de ontwikkeling van onze bedrijfstak. Ze is de bedenker van de iBarge-app waarmee supply chains voor klanten datagedreven transparant worden gemaakt. Daarbij levert inzicht een directe toegevoegde voor de klant.”

Vorig jaar heeft NPRC het initiatief genomen om digitale toepassingen met duurzaamheid te verbinden. “Men wil emissies van de vloot gaan monitoren om zo in te spelen op wetgeving en eisen van klanten die er over niet al te lange termijn aan zullen komen. (…) Ook hoopt men door het meten hiervan een business case voor verduurzaming te hebben. Hoe vooruitstrevend wilt u het hebben?”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -