- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTanker lek na aanvaring op Julianakanaal

Tanker lek na aanvaring op Julianakanaal

- Advertentie -

Delen

Een tanker en een duwboot met een geladen zandbak hebben woensdagmiddag 23 november een aanvaring gehad op het Julianakanaal tussen Maasbracht en Echt. De tanker was geladen met zwavelzuur. Korte tijd was er geen scheepvaart mogelijk op het kanaal.

De hulpdiensten waren massaal uitgerukt. Ze werden omstreeks 16.15 uur gealarmeerd. De duwboot had bij de aanvaring geen schade opgelopen en was verder gevaren naar de haven van Maasbracht.

Zwavelzuur

De tanker had wel schade opgelopen en was naar de kade in Echt gevaren. De opvarenden van de tanker hadden zich tijdig in veiligheid kunnen brengen. Omstanders kregen het advies gekregen op afstand te blijven omdat de tanker geladen was met 443 ton zwavelzuur, zo gaf een woordvoerder van de brandweer aan.

De tanker liep twee scheuren op, maar de tanks met zwavelzuur waren intact. Wel liep er water het schip in. De brandweer pompte dat eruit. Duikers bekeken of het lek gedicht kon worden. Voor zover bekend iss er geen zwavelzuur in het water terecht gekomen. Dat maakte de veiligheidsregio Limburg-Noord bekend.

Lading overpompen

Het scheepvaartverkeer kwam later weer op gang, maar er moest wel met een gematigde snelheid worden gevaren om golfslag te voorkomen. Om veilig te kunnen werken is de lading van de tanker donderdagochtend bij daglicht overgepompt naar een ander schip. Tot die tijd werd het water uit de tanker gepompt om zinken te voorkomen. Onderzoek moet uitwijzen wat de precieze oorzaak was van het ongeluk.

tekst: Noud van der Zee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -