Damen krijgt Stage V-certificaat voor ERS-systeem

0
(foto Damen)

Damen Shipyards heeft certificering gekregen voor het door de werf zelf ontwikkelde emissiereductiesysteem. Dit ERS is een integrale oplossing dat roetfilters combineert met een selectief katalytisch reductiesysteem om fijnstof en stikstofoxiden (NOx) te verwijderen voordat ze in de atmosfeer worden uitgestoten.

Met het certificaat kan Damen klanten nu een emissiereductiesysteem aanbieden dat voldoet aan de eisen van EU stage V, en aan IMO Tier III en ULEV (Ultra Low Emission Vessel-classificatie). Het Damen ERS is een standaard, bewezen product dat robuust en betrouwbaar is, aldus het bedrijf.

Het kan op diverse merken motoren worden toegepast en is ontworpen voor zowel voortstuwings- als hulpmotoren met een vermogen tussen 300 en 700 kW.

Bureau Veritas

Voor de certificering werkte Damen samen met Bureau Veritas. Het systeem zorgt ook voor een aanzienlijke geluidsreductie: gemiddeld 45 dB(A).

In 2017 verkreeg Damen al certificering voor zijn NOx-reductiesysteem om te voldoen aan de voor de zeevaart gebruikte van IMO Tier III-norm. Zeeschepen die met het nieuwe ERS zijn uitgerust, komen in aanmerking voor een ULEV-classificatie.

Alle standaardbrandstoffen

“Het heeft zes jaar geduurd om dit punt te bereiken, maar onze ERS gaat verder dan de parameters die door de regelgevers zijn vastgesteld, om ervoor te zorgen dat ze robuust en flexibel zijn”, zegt Raymond Watson, technologiespecialist voor nabehandelingssystemen bij Damen. “Ze zijn bijvoorbeeld ontworpen om te werken met alle standaardbrandstoffen om wereldwijde inzetbaarheid te garanderen, en hun modulaire ontwerp betekent dat ze kunnen worden geïnstalleerd op alle soorten schepen, aangepast aan het specifieke vaarprofiel.”

Grotere vermogens

Damen werkt momenteel aan de certificering van de ERS voor meerdere voortstuwingstreinen met vermogens tot meer dan 4.000 kW. Ze zullen binnenkort beschikbaar zijn voor IMO Tier III, ULEV en EU fase V en zowel voor nieuwbouw als retrofit.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.