Symbolische afronding aanleg Maasvlakte 2

0

Op de duinen bij Maasvlakte 2 verrijst dit voorjaar een kunstwerk: de Zandwacht. Het krijgt een oppervlakte van 20 bij 40 meter groot en wordt 12 meter hoog. De Zandwacht verbeeldt hoe duinen gevormd worden doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. Het kunstwerk markeert de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2.

Het is ontwikkeld door het Rotterdamse, internationaal werkzame kunstenaarscollectief Observatorium. De Zandwacht bestaat uit een aantal betonnen bogen die de baan van opstuivend zand laten zien. Daarmee visualiseert het kunstwerk hoe natuurkrachten mede de vorm van Nederland bepalen. Het beton heeft precies dezelfde kleur als het zand van het Maasvlaktestrand.

Onder de bogen komen zitelementen. De Zandwacht komt dichtbij de parkeerplaats van het recreatiestrand te staan, op het duin tussen de Slufter en het strand. Via een wandelpad is de Zandwacht straks goed bereikbaar. Vanaf deze plek is er mooi zicht op het strand, de Hinderplaat, de Zuid-Hollandse eilanden…en op Maasvlakte 2.

 

PUMA

Allard Castelein, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam, licht de achtergrond van het kunstwerk toe: ‘De Zandwacht markeert de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2. Het recreatiestrand is één van de meest bezochte locaties in de haven.’

De Zandwacht wordt bekostigd door Boskalis, Van Oord en Havenbedrijf Rotterdam. In de periode 2008-2014 legden Van Oord en Boskalis als het samenwerkingsverband PUMA Maasvlakte 2 aan in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam.

 

Zandwacht1

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.