Gerenoveerde Koninginnensluis weer open

0

De renovatie van de Koninginnensluis in Nieuwegein is bijna klaar. Op vrijdag 3 april konden schepen voor het eerst na twee maanden weer schutten. De sluis is precies aan het begin van het vaarseizoen van de recreatievaart weer open. De komende tijd vinden er nog wel afrondende werkzaamheden plaats.

In de afgelopen twee maanden is de stabiliteit van de kolkwanden verbeterd en zijn de beschadigde dekzerken gerepareerd. Daarnaast zijn de Wilhelminabrug en de Emmabrug opnieuw geschilderd. Ook zijn er nieuwe sluisdeuren geplaatst.

 

Rijksmonument

De Koninginnensluis is een rijksmonument, gebouwd tussen 1882 en 1886 en onderdeel van het Merwedekanaal. Door de groei van het scheepvaartverkeer en de grootte van de schepen waren de sluis en de bruggen toe aan een grondige renovatie.

 

Omvaren

Eigenlijk was 1 april de streefdatum. Bij het inhangen en testen van de nieuwe sluisdeuren liep Rijkswaterstaat echter twee dagen vertraging op, onder andere door de slechte weersomstandigheden.

Ype Heijsman, directeur bij Rijkswaterstaat, zegt: ‘Wij zijn blij dat na twee maanden van intensieve renovatie de sluis voor Pasen weer open is voor scheepvaart. Veel complimenten voor het doorlopende begrip van de direct omwonenden voor de omgevingshinder waar soms niet helemaal aan te ontkomen viel. En voor de schippers die moesten omvaren.’

 

Remmingwerken

Aannemer Ooms Construction is nog bezig met afrondende werkzaamheden zoals het voegen van de kolkwanden boven de waterlijn en het renoveren van de remmingwerken. Dit werk duurt tot halverwege het jaar. Voor de scheepvaart is soms niet de hele sluiskolkbreedte beschikbaar, maar Rijkswaterstaat verwacht weinig hinder.

De Vigila voer als eerste door de gerenoveerde Koninginnensluis
De Vigila voer als eerste door de gerenoveerde Koninginnensluis. (foto’s RWS)
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.