- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsSWT helpt NPRC-leden bij investeren in vergroening

  SWT helpt NPRC-leden bij investeren in vergroening

  - Advertentie -

  Delen

  De Stichting Water Transport (SWT) en de coöperatie NPRC hebben een samenwerkingsconvenant gesloten dat een impuls moet geven aan de verduurzaming van NPRC-vloot. Met de samenwerking krijgen leden van de coöperatie toegang tot een kredietfaciliteit voor investeringen.

  De investeringsfaciliteit levert een directe bijdrage aan de verdere ontwikkeling van duurzamer vervoer over water. Leden van de NPRC kunnen een beroep doen op de kredietfaciliteit en krijgen rentekorting voor groene investeringen in schepen kleiner dan 86 meter.

  De SWT is een maatschappelijk investeerder die is voortgekomen uit de particuliere binnenvaart. SWT beheert een beleggingsportefeuille, waarvan de opbrengsten worden ingezet ter versterking van de particuliere binnenvaart.

  Naast duurzaamheid is het ‘kleine schip’ een belangrijk speerpunt in de strategie van de NPRC. Directeur Stefan Meeusen zegt daarover: “Veel verladers hebben groot belang bij het voortbestaan van een betrouwbare en veelzijdige vloot van kleinere schepen. Middels de samenwerking met SWT kunnen we nu concrete ondersteuning bieden en struikelblokken rondom de financiering wegnemen.”

   

  Vergroening

  Het convenant biedt ook de mogelijkheid om binnen de coöperatie op grotere schaal concrete stappen te zetten in de vermindering van uitstoot van de binnenvaart. Binnen de NPRC is een stuurgroep samengesteld onder leiding van Frank Ex voor verdere vergroening van de binnenvaart. Speerpunt is verladers en leden bij te staan in financiering en keuzen voor vergroeningsopties. De bedoeling is op korte termijn en in overleg met verladers en overheden concrete initiatieven te nemen.

  “Het convenant moet de impasse doorbreken waarbij vraag en aanbod naar vergroening tussen individuele binnenvaartondernemer en verlader elkaar niet vinden”, stelt de NPRC in een persbericht. “Ook dient het een versnelling teweeg te brengen in een tijd dat financiële instellingen terughoudend zijn in hun kredietverstrekking.”

  Frank Ex is econoom en oud-adviseur van de Rabobank. Hij is betrokken bij initiatieven rond de introductie van waterstof voor de aandrijving van transportmiddelen. De stuurgroep wordt bijgestaan door NPRC-commissaris Kees de Vries als adviseur vergroening binnenvaart.

  foto: NPRC-directeur Stefan Meeusen (links) en SWT-voorzitter Sijko Veninga sloten het akkoord op 4 juni. (foto NPRC)

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -