Om het schutproces voor de recreatievaart zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, zet Rijkswaterstaat zomers stewards in op drukke sluizen. Op de Zeesluis in IJmuiden zijn dat vooral studenten van het Maritiem College (Nova College) uit IJmuiden zelf.
“Het is een groot voordeel dat zij vanuit hun maritieme opleiding bekend zijn met de Kleine sluis en affiniteit hebben met de nautische wereld”, zegt Annet Metten, adviseur omgevingsmanagement Zeetoegang IJmuiden, op de website van Rijkswaterstaat. “Zo helpen zij onder andere minder ervaren recreatievaarders tijdens de zomerperiode bij het invaren en afmeren.”
Omleidingsroutes
Sluisstewards zijn door het hele land actief. Snel schutten is in het geval van IJmuiden extra belangrijk. Het wegverkeer moet zo kort mogelijk stil hoeven staan voor de brug over de Kleine sluis. Dat heeft te maken met de renovatiewerkzaamheden aan de Velsertunnel. Het wegverkeer maakt daardoor gebruik van omleidingsroutes.
“De sluizenroute is geen geschikte omleidingsroute”, aldus Metten. “De zeevaart heeft namelijk altijd voorrang. Dus als een zeeschip door een van de sluizen vaart, heeft het verkeer direct te maken met vertraging doordat dan nog maar over een van de bruggen gereden kan worden.” De Kleine sluis heeft slechts één brug. Als schepen door deze sluizen worden geschut, kan het verkeer het sluizencomplex niet passeren en zal moeten wachten totdat de brug weer dicht is.
Doorstroming
De stewards werken onder toezicht van de sluisbedienaar. “Ze krijgen instructies van de bedienaar”, legt Metten uit. “Ze helpen recreatievaarders met het aannemen en losgooien van de lijnen, beantwoorden hun vragen of verwijzen ze door naar de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat. Hierdoor blijft de brug minder lang open, wat gunstig is voor de doorstroming van het verkeer.”