Het EICB (Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart) helpt bij het vinden, aanvragen en toepassen van geschikte subsidies. In dit artikel wordt een aantal subsidies vermeld waar de binnenvaart gebruik van kan maken. Er is ook een brochure met een uitgebreid overzicht van relevante subsidies.
Marco Polo
Dit Europese programma ondersteunt projecten die zorgen voor verminderde congestie op de wegen, verbeterde milieuperformance van het goederentransportsysteem en bevordering van intermodaal vervoer.
Dinalog
Dinalog, het nieuwe topinstituut voor logistiek in Breda, steunt innovatieve projecten, waarvan ook de binnenvaart gebruik kan maken, mits bedrijven bereid zijn een samenwerkingsverband aan te gaan.
Duurzaamheid en Innovatiefonds Haven Amsterdam (DIHA)
Amsterdam wil in 2020 de meest duurzame haven van Europa zijn. Om dit te bereiken worden bedrijven gestimuleerd om een actieve bijdrage te leveren aan een innovatieve ontwikkeling van het zeehavengebied.
Projecten die voor dit fonds in aanmerking komen zijn: innovatieve oplossingen op gebied van efficiënter en intensiever ruimtegebruik, ontwikkelen van ‘minder hinder’-technieken bij op- en overslag, projecten gericht op hergebruik van afvalstoffen en het implementeren van nieuwe logistieke systemen om vervoersbewegingen te reduceren.
Pieken in de Delta
Dit programma richt zich op het versterken van de Nederlandse economie in de regio’s Noord- en Zuidvleugel van de Randstad en Noord-, Oost-, Zuidoost- en Zuidwest-Nederland. Iedere regio heeft haar eigen speerpunten. Zuidwest-Nederland richt zich op logistieke bedrijvigheid, waar ook de binnenvaart onder valt.
Innovatie Prestatie Contract (IPC)
Het IPC-programma richt zich op het versterken van het innovatieve vermogen van MBK-bedrijven. Deelnemende organisaties stellen een innovatieplan op waarbij rekening wordt gehouden dat 10 procent van het totale subsidiebedrag moet zijn vastgelegd in samenwerking tussen de projectpartners. Aan het eind van het IPC wordt verwacht dat deelnemende organisaties minstens twintig procent van de ontvangen subsidie aan onderlinge samenwerking hebben besteed.
Clusterprojecten Zuid-Holland
Met deze regeling stimuleert de Provincie Zuid-Holland kansen voor innovatie. De regeling stelt middelen beschikbaar voor bedrijven en instellingen die samen met andere bedrijven of kennisinstellingen innovatieve projecten opzetten. De projecten die hiervoor in aanmerking komen zijn doorbraakinnovaties en systeeminnovaties. Hoe meer partijen samen werken, hoe groter de subsidie.
Kennisbruggen
Het project Kennisbruggen brengt onderwijsinstellingen, bedrijven en kenniswerkers bij elkaar, door afstudeeronderzoeken van hbo’ers of universitaire studenten rondom innovatievragen binnen MKB-bedrijven of door een expert in te huren voor het oplossen van een innovatief vraagstuk. Ook kan een Innovation Officer een jaar lang een (net) afgestudeerde student of ervaren expert in dienst nemen om een innovatieplan uit te voeren.
Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)
Dit is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk compenseert. Het gaat om projecten als de ontwikkeling van producten, processen of programmatuur, technisch wetenschappelijk onderzoek, analyse technische haalbaarheid en technisch onderzoek.
Interreg
Dit programma verleent subsidies aan creatieve en vernieuwende projecten op het gebied van Europese samenwerking aan duurzame, ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Interreg-samenwerkingsprojecten zijn meestal meerjarig.
Interreg IVA betreft grensoverschrijdende samenwerking langs de landsgrenzen. Interreg IVB gaat over transnationale samenwerking binnen grotere regio’s. Interreg IVC staat voor interregionale samenwerking.
Wie meer overzicht van en inzicht in de diverse regelingen wil, of specialistische ondersteuning bij de aanvraag, kan contact opnemen met het EICB, Mike Blansjaar, via (010) 798 98 30 of [email protected].