- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSpido: vertrouwd venster op de Rotterdamse haven

Spido: vertrouwd venster op de Rotterdamse haven

- Advertentie -

Delen

Spido bestaat honderd jaar. Dat viert de Rotterdamse rederij, actief met themareizen en evenementen, op meerdere manieren. De aftrap vond plaats met de feestelijke presentatie van een boek over de geschiedenis van het voor Rotterdam iconische bedrijf: Venster op de Rotterdamse haven. Honderd jaar Spido.

De schepen van Spido zijn een vertrouwd beeld in het Rotterdamse havengebied. De rondvaarten vormen een van de meest bezochte attracties van de stad – ook nu nog steeds, nu de hele wereld ontdekt dat Rotterdam veel meer is dan die imposante haven – en daarnaast zijn themareizen en meetings & events tot belangrijke pijlers uitgegroeid.

Eerste exemplaar

Aan boord van de James Cook, een van de Spido-schepen, ontving oud-burgemeester Ivo Opstelten op 11 april het eerst exemplaar van Venster op de Rotterdamse haven. Honderd jaar Spido uit handen van directeur Leo Blok.

De cover.

Het boek is vervaardigd door Stad en Bedrijf. Dit historisch onderzoeksbureau, gevestigd op het Noordereiland, is gespecialiseerd in bedrijfsgeschiedenis, ondernemersbiografieën en de geschiedenis van de regio Rotterdam. Onderzoeker/schrijver Evy van Ast vertelde dat de historie van Spido de ontwikkeling van Rotterdam als havenstad in de laatste honderd jaar weerspiegelt.

Gouden jaren

Een eeuw waarin Spido zelf ook grote veranderingen doormaakte. Het bedrijf werd in 1919 opgericht door de legendarische havenondernemer Daniel George van Beuningen (1877-1955). ‘Havendienst Spido’ startte met een pendeldienst om werknemers, passagiers en waterklerken te vervoeren naar en van op stroom liggende zeeschepen. Een “tramlijn te water” noemde Van Beuningen het. In de jaren 20 breidden de activiteiten uit met postvervoer en rondvaarten (onder andere naar Vliegveld Waalhaven).

In de beginjaren verzorgde Spido een pendeldienst naar op stroom liggende zeeschepen.

In de jaren 50 beleefde Spido gouden jaren, aldus Van Ast. “De handel bloeide en de Wederopbouw trok bezoekers uit binnen- en buitenland. Die wilden zie hoe Rotterdam als een feniks uit zijn as herrees en zich ontwikkelde tot grootste haven van de wereld.”

Nog steeds is Spido een van de topattracties van Rotterdam. Van Ast: “Nog steeds is het een venster dat bezoekers, nu al honderd jaar, een blik geeft op de steeds veranderende haven.

Nieuw schip

Spido-directeur Leo Blok kondigde aan welke festiviteiten Spido nog meer in petto heeft voor het jubileum: vanaf 8 juni is er een tentoonstelling in het Maritiem Museum (met dezelfde titel als het boek) en op 3 en 5 juli zijn er concerten van The Beach Boys. De legendarische band speelt eerst in het Nieuwe Luxor Theater en twee dagen later op Maasvlakte 2, samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De kaartverkoop ging 12 april van start.

Waar de rederij, gasten én Rotterdam nog jaren plezier van zullen hebben, is de grootste investering: een nieuw schip, dat niet voor de havenrondvaarten zal worden ingezet maar exclusief bestemd is voor feesten en evenementen tot 250 personen. Shipyard De Hoop in Lobith legt momenteel de laatste hand aan het 44 meter lange en 8 meter brede schip. De doop is gepland voor de tweede helft van juni.

Gasten ontvingen 11 april een tas met daarin het boek over de geschiedenis van Spido.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -