Scylla met Oscar Wilde opnieuw op literaire toer

0

Bij de Zwitserse cruiserederij Scylla AG bepaalt de touroperator die een chartercontract voor meerdere jaren afsluit de naam van de schepen die hij inzet. En dus kreeg de nieuwbouw voor het Britse Riviera Travel opnieuw de naam van een schrijver: Oscar Wilde.

Riviera Travel is al jaren een trouwe klant van Scylla. De afgelopen jaren zijn voor de Britse touroperator de Lord Byron (2013), Jane Austen (2015), Thomas Hardy (2016) en Emily Brontë (2017) in de vaart gebracht.

Echt Engels

Op de Engelse markt zit de vraag naar riviercruises duidelijk in de lift. “Wij kunnen een heel goede prijs-kwaliteitverhouding aanbieden”, zegt Scylla-directeur Robert Reitsma. “Daarmee spelen we in op een deel van de markt waar nog veel ruimte is. Veel cruiserederijen zitten immers ofwel helemaal
bovenin of helemaal onderaan wat de prijs en kwaliteit betreft.”

Alle schepen van Scylla zijn custom made ontworpen en gebouwd. De Oscar Wilde heeft dan ook een Brits karakter. Het 135 meter lange en 11,45 meter brede schip is ingericht in klassieke Engelse stijl. Het heeft – hoe kan het ook anders? – in plaats van een koffie- een theecorner. Het schip neemt 176 gasten mee in 88 kamers, waaronder vier suites. Naast het hoofdrestaurant is er een bistro achterop. De gasten kunnen gebruik maken van een fitnessruimte, een kapsalon en een spa met massageruimte.

Serie van 4

De Oscar Wilde is een zusterschip van de Emily Brontë en de Thomas Hardy. In dezelfde serie volgt over enkele maanden de Robert Burns. Hoewel het zusterschepen zijn, hebben de varende schrijvers allemaal hun eigen identiteit. De casco’s komen uit Servië en zijn afgebouwd bij Scheepstimmerbedrijf Da-Capo uit Hardinxveld-Giessendam. Scylla werkt al jaar en dag met Da Capo samen. In augustus begint de Oscar Wilde aan zijn eerste reis.

Flamboyante verschijning

Oscar Wilde (1854-1900) was een Iers schrijver en dichter die kunst tot het middelpunt van zijn leven maakte. Met zijn lange haren, extreme kostuums, bijzondere voorwerpen en uitgelezen taalgebruik werd hij het prototype van de dandy. Wilde leefde op grote voet, werd zowel bespot als geprezen en was woordvoerder van de esthetische beweging. Hij schreef toneelstukken, gedichten en artikelen voor tijdschriften. Zijn enige roman, The Picture of Dorian Gray, is wereldberoemd. Hij vertelt het verhaal van een jongeman die ondanks zijn verdorven levensstijl knap, jong en gezond blijft terwijl een schilderij van hem veroudert en verloedert.

Wilde distantieerde zich met de jaren steeds meer van de moraal in het Victoriaanse Engeland. Als kunstenaar wilde hij volledige vrijheid hebben. Hoewel hij getrouwd was, begon hij een relatie met Lord Alfred Douglas. Dit leidde tot een veroordeling voor sodomie. Hij kreeg twee jaar gevangenisstraf en dwangarbeid. In de gevangenis werd de schrijver ziek. Hij bracht de laatste jaren van zijn leven in ballingschap door in Frankrijk. Daar overleed hij op 46-jarige leeftijd aan hersenvliesontsteking. Oscar Wilde ligt begraven op het kerkhof Père-Lachaise in Parijs.

FOTO: MARITIME FILMING GROUP

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.