- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsScouting en NBB starten samenwerking: veilig spelen, leren en werken op het...

Scouting en NBB starten samenwerking: veilig spelen, leren en werken op het water

- Advertentie -

Delen

Scouting Nederland gaat een bijzondere samenwerking aan met het Nederlandsch Binnenvaartbureau. Ze starten een vijf jaar durend project: ‘Spelen, leren & werken op het water’. Het doel daarvan is tweeledig: het activiteitenaanbod van waterscouting te verbeteren en waterscouts kennis laten maken met de binnenvaart.

Binnen Scouting is er veel aandacht voor het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Dit begint al op jonge leeftijd. Zo kunnen jeugdleden extra vaardigheden opdoen door insignes te behalen, waardoor zij spelenderwijs leren en ook CWO-diploma’s (watersportdiploma’s) kunnen halen voor bijvoorbeeld roeien of zeilen.

Ook vrijwilligers bij waterscoutinggroepen worden gestimuleerd hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Zij kunnen bijvoorbeeld vaarbewijzen I en II halen en opgeleid worden tot CWO-instructeur om zo hun kennis weer door te geven.

Opleiding in de nautische sector

Veiligheid is één van de belangrijkste fundamenten onder het werk van Scouting. Met dit project zet Scouting in op het versterken van de bewustwording van vrijwilligers en waterscouts over de veiligheid en risico’s op en rond het water. Door een inhaalslag op de deskundigheid en bewustwording van vrijwilligers en waterscouts wordt actief bijgedragen aan de veiligheid op en rond het water.

Naast het belang om met meer deskundigheid veiliger te kunnen varen, biedt Scouting leden ook kansen richting opleiding en werk in de nautische sector. Wat waterscouts als jeugdlid of vrijwilliger ervaren, leren en waar zij plezier aan beleven, kan bijdragen aan de keuze die zij maken voor een (beroeps)opleiding en baan. Dat bleek uit een eerder onderzoek onder waterscouts: gemiddeld 33 procent van de waterscouts tussen de 15 en 17 jaar heeft belangstelling voor een opleiding in de nautische sector.

Waterscouting

Scouting Nederland telt zo’n 1.000 Scoutinggroepen in heel Nederland. Ongeveer 25 procent van deze Scoutinggroepen heeft een aanbod voor waterscouts, in verschillende leeftijdsgroepen. Vaak zijn de waterscoutinggroepen te vinden bij meren en rivieren en aan de kust.

Waterscouts zijn vooral in de zomer veel op het water te vinden. Zeilen, kanoën en waterspelen staan centraal. In de winter onderhouden ze de boten en doen ze andere uitdagende Scoutingactiviteiten. De groepen komen samen in een eigen clubhuis of hebben een omgebouwd binnenvaartschip als varend clubgebouw.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -