Schadevergoeding wegens Sluis Eefde

0

Binnenvaartondernemers die op het Twentekanaal opgesloten zitten door de stremming van Sluis Eefde komen in aanmerking voor financiële compensatie. Minister Melanie Schultz van I&M heeft dat vandaag bekendgemaakt. Er komt een speciale regeling voor zowel scheepseigeanren als verladers die schade hebben door de al weken buiten gebruik zijnde sluis.

♦ Lees ook: ‘EVO vindt schaderegeling onvoldoende’

Schultz vindt de situatie bij Eefde zo bijzonder dat ze openstelling van de bestaande regeling terecht vindt: "Ik wil zoveel mogelijk voorkomen dat schippers of bedrijven in financiële moeilijkheden raken door langdurige discussies over schade of aansprakelijkheid." Daarom heeft zij besloten een speciale regeling open te stellen om de binnenvaartsector uit de brand te helpen, de Regeling nadeelcompensatie Verkeer en Waterstaat 1999. Ook stuurt zij aan op een vlotte behandeling van mogelijke claims.
Deze regeling wordt gebruikt als er door bijzondere omstandigheden schade ontstaat door onderhoud en aanleg van waterstaatswerken. De regeling kent een voorschotbepaling. Dit betekent dat schippers of bedrijven alvast compensatie kunnen ontvangen waarna de definitieve beoordeling van de claim later volgt. Rijkswaterstaat zal de ondernemers op korte termijn benaderen over de afhandeling van verzoeken.
Eerder maakte minister Kamp van Sociale Zaken & Werkgelegenheid het al mogelijk dat getroffen binnenvaartondernemers deeltijd-WW aanvragen voor hun personeel.

De schepen kunnen sinds 3 januari geen kant op nadat een sluisdeur naar beneden viel en de sluis beschadigde. Naar verwachting duurt de volledige reparatie van de sluis nog zeven weken – en de stremming nog ruim twee weken. Verladersorganisatie EVO schat de schade op circa 8,5 miljoen euro.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.