- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS: recreatievaart kan Sluis Panheel beter mijden

RWS: recreatievaart kan Sluis Panheel beter mijden

- Advertentie -

Delen

Bij Sluis Panheel is momenteel alleen de nieuwe sluis in gebruik. Daarvan zijn de glijbolders tijdelijk afwezig, waardoor minder recreatievaartuigen tegelijk kunnen schutten. Rijkswaterstaat vraagt recreatievaarders daarom om de sluis in het Kanaal Wessem-Nederweert liever te mijden, met name tijdens lage afvoeren.

De glijbolders in Sluis Panheel zijn al langere tijd kapot en inmiddels uit de sluis verwijderd. Dat betekent dat er alleen met de vaste bolders gewerkt kan worden. Hierdoor is er minder plek voor de vaartuigen. Van of naar de Maasplassen kan de route via de Maas een geschikt alternatief zijn.

“ Als er tegelijkertijd beroepsvaart geschut wordt, leggen we die meestal voor de veiligheid voor in de kolk”, legt Rijkswaterstaat uit aan watersporters. “In verband met veiligheid mag recreatievaart nu niet naast de beroepsvaart liggen tijdens het schutten. Dit betekent dat er minder recreatievaartuigen kunnen worden geschut als er beroepsvaart aanwezig is.”

Water terugpompen

Bij lage waterafvoer in de Maas gaat de vaarwegbeheerder zuinig om met water. Het water dat bij Sluis Panheel wordt gebruikt om te schutten, is ook nodig voor de kanalen en om de Peel van water te voorzien – via de Noordervaart. “Afhankelijk van de hoeveelheid water die de Maas heeft, zetten we bij sluis Panheel pompen in om op die manier zuinig te schutten. Door terug te pompen hergebruiken we een deel van het water.”

Dat kan betekenen dat het maximaal twee uur duurt voor weer voldoende water terug is gepompt om te kunnen schutten. “In combinatie met de andere factoren kan het daardoor erg lang duren, mogelijk langer dan 4 uur, voor je als recreatievaarder aan de beurt bent”, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Het is nog onbekend wanneer nieuwe glijbolders worden geplaatst in de sluis.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -