- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRotterdamse overslag licht gedaald – wel fors verlies bij containers

Rotterdamse overslag licht gedaald – wel fors verlies bij containers

- Advertentie -

Delen

Ondanks de oorlog in Oekraïne en de afzwakkende economie is de totaaloverslag in Rotterdam maar licht gedaald. Er deden zich wel “ongekende verschuivingen” voor in de goederenstromen, aldus Havenbedrijf Rotterdam.

Het totaal aan in Rotterdam overgeslagen goederen was met 467,4 miljoen ton vrijwel gelijk aan 2021: min 0,3 procent. Het verlies bij containers is in TEU”s al fors: 5,5 procent, in tonnen komt de klap nog harder aan: min 9,6 procent. Dat komt vooral doordat het containerverkeer van en naar Rusland vrijwel stilviel door de sancties tegen Rusland.

Oorlog

De aanvoer van LNG daarentegen steeg explosief als gevolg van de oorlog. Omdat het als alternatief dient voor Russisch gas. Tegelijkertijd steeg ook de import van kolen, met 17,9 procent, doordat de Duitse kolencentrales meer draaiuren maakten.

In lijn met de sancties verminderden bedrijven de import van Russische olie, olieproducten en kolen. Ze slaagden erin die van elders aan te voeren.

Buitengewoon jaar

“2022 was in veel opzichten een buitengewoon jaar”, stelde CEO Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam vast bij de bekendmaking van de jaarcijfers. “De oorlog en de sancties leidden tot veranderingen in de mondiale energiestromen en hoge energieprijzen en daardoor tot een hoog inflatiecijfer en een afzwakkende economie. Het Rotterdamse bedrijfsleven en alle dienstverleners hebben snel en adequaat kunnen inspelen op de veranderingen.”

“De oorlog heeft ook de risico’s laten zien van een grote afhankelijkheid van één of enkele landen voor cruciale sectoren. In die zin moet de oorlog een stimulans zijn om de weerbaarheid van Nederland en Europa op het gebied van energie en industrie te versterken. Dat betekent zorgen voor een versnelling van de productie van hernieuwbare energie en het behouden van strategische industrie.”

Op achterstand

Castelein ziet een aantal beren op de weg: het gebrek aan tempo in het stikstofdossier, de hoge energieprijzen in Europa en de snelheid en het Amerikaanse stimuleringsprogramma voor de verduurzaming van de eigen industrie. Die “dreigen Nederland en Europa op achterstand te zetten. Hierin moeten we echt naar een hogere versnelling.”

Financieel heeft het Havenbedrijf een goed 2022 achter de rug. Per saldo nam het bedrijfsresultaat voor rente, afschrijvingen en belasting (EBITDA) toe met 6,1 procent tot 543,5 miljoen euro. Het nettoresultaat is met 247,2 miljoen euro gelijk gebleven. In totaal investeerde het Havenbedrijf 257 miljoen euro in de haven.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -