- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBouwkuip Julianakanaal loopt vol en verzakt

Bouwkuip Julianakanaal loopt vol en verzakt

- Advertentie -

Delen

Donderdagochtend 23 februari is de bouwkuip in het Julianakanaal volgelopen. Op dat moment waren mensen in de kuip aanwezig, maar zij konden de locatie tijdig verlaten. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Rond 08.00 uur zagen medewerkers van aannemer Van den Herik Sliedrecht dat er water onder de damwand doorstroomde. Ze hebben de kuip meteen verlaten en konden het aanwezige materieel meenemen. De stroming van het water zorgde ervoor dat de damwand deels verzakte over een lengte van ongeveer 10 meter. De damwand is in totaal ruim 750 meter. Het gevolg was dat de kuip helemaal vol liep.

Tijdelijke dam

De scheepvaart is op dit deel van het Julianakanaal op dit moment helemaal gestremd. “We houden via peilbuizen de grondwaterstand goed in de gaten”, aldus Rijkswaterstaat “Daarnaast zijn we gestart met het onderzoeken hoe het water onder de damwand door kon stromen.”

Er wordt een tijdelijke dam aangelegd. Die is nodig om het gat in de damwand te bereiken zodat die kan worden dichtgemaakt. “Daarna starten we met het weer leegpompen van de bouwkuip.”

Het werk is onderdeel van de verruiming van het Julianakanaal over een lengte van ongeveer 3 kilometer tussen Berg en Obbicht. Daarmee wordt de geschikt voor klasse Vb: tweebaksduwvaart met schepen van 190 meter lang, 11,4 meter breed en een maximale diepgang van 3,50 meter.

Weer vertraging

Het project liep meerdere keren vertraging op. Dat komt door de slechte staat van de ‘waterdichte’ bodem van het kanaal. Die lekt namelijk. Om dat te verhelpen is het budget in de zomer van 2022 met bijna 25 miljoen euro verhoogd.

In januari van dit jaar was aannemer Van den Herik begonnen met het verbreden en verdiepen van het laatste stuk kanaal. De werkzaamheden waren al eerder vertraagd doordat er wateroverlast ontstond voor omwonenden bij Obbicht. Het project is toen stopgezet en er is nieuw onderzoek gedaan en gekozen voor een andere werkwijze.

Van den Herik heeft gekozen om “in de droge” te werken. Dit houdt in, dat bepaalde delen van de vaarweg tussen Berg en Obbicht worden drooggelegd door aanleg van tijdelijke bouwkuipen met stalen damwanden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -