Rijnhaven krijgt Dobberend Bos

0

In de Rotterdamse Rijnhaven worden volgend jaar 20 bomen “geplant” in drijvende boeien. Het Dobberend Bos is een idee van kunstenaar Jorge Bakker (Colombia, 1973). De in Nederland wonende en werkend “Onderwerper”, zoals hij zichzelf noemt, staat vooral bekend om zijn sculpturen en installaties met een architectonische inslag, die onzichtbare eigenschappen van elementen als water en wind zichtbaar maken.

Het Dobberend Bos past binnen de ontwikkeling van de Rijnhaven. Hierdoor vergroent de Rijnhaven en wordt de kwaliteit van de versteende buitenruimte voor een periode van vijf jaar verbeterd. Het bos moet een attractie worden voor Rotterdammers en bezoekers. Vanaf de kade achter het Nieuwe Luxor theater en het Drijvend Paviljoen zijn de bomen goed te bekijken. Het aanpalende grasveld wordt een aangename verblijfsplek. Ook wordt er gekeken naar recreatiemogelijkheden op het water.

 

Afgedankte zeeboeien

Voor het project worden afgedankte zeeboeien van Rijkswaterstaat hergebruikt. Initiatiefnemer Mothership – onder meer bekend van de plafondschildering in de Markthal – heeft intensief samengewerkt met verschillende partijen om de boeien geschikt te maken voor de bomen. Zo werd gezocht naar oplossingen hoe zoetwaterbomen kunnen overleven in het brakke water van de Rijnhaven, en naar manieren om de bomen staande te houden op het water.

Op basis van het eerste prototype werd een prototype gemaakt dat in productie vele malen goedkoper was. De afgelopen periode zijn deze prototypes intensief getest in het Aqua Dock van de RDM Campus. Zo werd bijvoorbeeld gekeken naar de bewatering van de bomen en de vraag: hoe wordt voorkomen dat er te veel (regen)water in de boeien komt? Op deze manier is het definitieve ontwerp voor de Rijnhaven tot stand gekomen. De start van de uitvoering van het plan staat gepland voor volgend voorjaar.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.