- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRijkswaterstaat neemt extra maatregelen tegen hoogwater

Rijkswaterstaat neemt extra maatregelen tegen hoogwater

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat is voorbereid op een hoogwatergolf op de Rijn. Veel regen en smeltwater van sneeuw in het zuiden van Duitsland en Zwitserland zorgen voor een stijging van de waterstand in de Rijn.

De waterstand bij Lobith was op 2 februari opgelopen tot 13,38 meter boven NAP (afvoer circa 5.910 m3/s). Zondag 7 februari wordt de maximale stand verwacht: 14,50 meter ((ca. 7.450 m3/s). Pas na het komende weekeinde zal de daling inzetten richting waarden van ongeveer 12 meter boven NAP, aldus Rijkswaterstaat.

Stuwen open

Als de waterstand boven de 12 meter komt, treden rivieren buiten hun oevers en zijn maatregelen nodig. Rijkswaterstaat heeft inmiddels de stuwen in de Nederrijn en Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein geopend. Ook is de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal gesloten. De scheepvaart moet daar via de Prinses Marijkesluizen varen.

De Haringvlietsluizen staan op een kier. Zo kan een groot deel van het toegestroomde water naar de Noordzee door te spuien.

Maas

Sinds 28 januari is de afvoer van de Maas bij Sint Pieter gaan stijgen door neerslag en sneeuwsmelt. De piekafvoer passeerde zaterdagochtend 30 januari (1.775 m3/s). Dinsdagochtend 2 februari bedroeg de afvoer 1.225 m3/s.

De afvoer uit het Franse deel van het stroomgebied daalt langzaam maar zal de komende dagen weer gaan toenemen, voorspelt Rijkswaterstaat. De zijrivieren van de Maas in België dalen sneller. Ook hier zal de afvoer door de neerslag van met name morgen weer enigszins toenemen. Vanaf woensdag 3 februari zal de afvoer weer gaan stijgen naar waardes tussen de 1.200 en 1.500 m3/s, waarna vanaf 4 februari de daling zich voortzet.

Door deze verhoogde waterstanden zijn lager gelegen gebieden onder water gelopen. Rijkswaterstaat en de waterschappen hebben maatregelen genomen op de verhoogde afvoer zoals het openen of sluiten van schuiven bij waterkeringen, het openen van stuwen en het plaatsen van schotbalken om tijdelijk het water te keren. Stuwen Roermond, Belfeld, Sambeek en Lith zijn gestreken. Stuw Linne is inmiddels weer gesloten, ook keersluis Limmel is weer geopend en de stremming voor scheepvaart is opgeheven. Keersluis Heumen is gesloten en scheepvaart maakt daar gebruik van naastgelegen sluis.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -