- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRenovatie instabiele Scheldekaaien gaat van start

Renovatie instabiele Scheldekaaien gaat van start

- Advertentie -

Delen

De Vlaamse Waterweg start deze maand met de renovatie van de kaaimuur aan de Tavernierkaai en Van Meterenkaai in Antwerpen. Dat is op de plek van de historische toegang tot het Bonapartedok en het beschermde Loodswezengebouw, vlak bij het Eilandje en het MAS.

De muur wordt gestabiliseerd, maar het uiterlijk blijft in stand. De werkzaamheden zullen ongeveer twee jaar duren. In een latere fase volgt de aanleg van een nieuwe waterkering en krijgt de omgeving een make-over.

De muur vertoonde al kort na de bouw, aan het einde van de 19e eeuw, stabiliteitsproblemen. In het verleden zijn al maatregelen genomen om de muur te stabiliseren, maar dat was niet voldoende. Nu wordt gekozen voor een duurzame oplossing, waarbij de muur wordt gerestaureerd met behoud van het authentieke aanzicht.

 

Holle ruimte

Projectingenieur Koen Segher van De Vlaamse Waterweg vertelt: “Om de kaaimuur te restaureren passen we een techniek toe waarmee we eerder de kaaimuur in de zone Sint-Andries en Het Zuid onder handen namen. We stabiliseren de historische kaaimuur door verder landinwaarts een nieuwe muur te bouwen, die de krachtwerking op de oude muur overneemt.”

Een holle ruimte zorgt er straks voor dat de druk van de Schelde op de historische muur wordt getemperd. Elke dag stroomt er op het ritme van het getij Scheldewater in en uit die holle ruimte.

 

Archeologen

Het gebied van het Bonapartedok en het Loodswezen bezit een erfgoedkarakter, met als uitschieters het Loodswezengebouw en de boeienloods ernaast. Bovendien zullen de stabilisatiewerken op bepaalde plaatsen stukken blootleggen van de kaaimuur die nog onder Napoleon Bonaparte werd gebouwd. Om te bewaken dat het erfgoed op de locatie goed in kaart gebracht wordt en geen onnodige schade oploopt, zal een team van archeologen de werkzaakheden begeleiden. Zij krijgen ook de kans om de napoleontische muur uitvoerig te bestuderen.

Voor de gebouwen gaan Antwerpen en AG VESPA (het autonome gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten van de stad) dit jaar op zoek naar een passende herbestemming. In afwachting daarvan krijgen enkele panden een tijdelijke invulling. Zo komt er onder meer een escaperoom en zal de vzw Onder Stroom, die publieke activiteiten organiseert, er zijn intrek nemen. Het loodsengebouw blijft bewaakt door bewoning. In afwachting van een definitieve gebruiker wordt het omgevormd tot een ontmoetingsplek waar ook tijdens de werkzaamheden eventueel activiteiten kunnen plaatsvinden.

foto: De Vlaamse Waterweg

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -