Recordaantal deelnemers Bietentocht

0

Van 21 tot en met 25 oktober wordt voor de vijftiende keer de Bietentocht gehouden. Aan de zeiltocht doen deze keer meer dan 25 traditionele platbodems mee. 

Met de Bietentocht willen de organisatoren de geschiedenis van de Zeeuwse bietenvaart in ere houden. De tocht voert vanuit Zierikzee via Colijnsplaat om de bieten op te halen, langs Goes, Benedensas. Op 24 oktober bereiken de schepen de eindbestemming: Willemstad.

Traditie
De beurtvaart werd vroeger gevaren met traditionele zeilvrachtschepen. Tot ver in de twintigste eeuw werd er, via deze beurtvaart, veel vracht vervoerd, waaronder suikerbieten. Een adequate motor was niet aanwezig en veel manoeuvres moesten dus ook onder zeil uitgevoerd worden. Veel beurtvaar schippers durfden niet in de Zeeuwse en Zuid Hollandse delta te varen. De wateren waren berucht om hun sterke stromingen, steile banken, getijden en de kleine haventjes, waar het moeilijk manoeuvreren was.
Tijdens de Bietentocht moeten de deelnemers deze manier van zeilen ook zo veel als mogelijk toepassen. Ook de kleding van de bemanning en de aankleding van het schip dienen met deze periode in overeenstemming te zijn. Hoe meer de deelnemers de traditie van de beurtvaart benaderen, des te hoger zal hun klassering zijn op 24 oktober in Willemstad.

Jagen
Op maandag 21 oktober halen de deelnemers de suikerbieten op in de vissershaven van Colijnsplaat en zeilen ze weer terug naar Zierikzee. Op de kade van Colijnsplaat laden zij een symbolische hoeveelheid suikerbieten, die zij de gehele tocht meenemen. De verwachte aankomst in Zierikzee zal afhangen van de wind en het getijde, maar is aan het eind van de middag.
Op dinsdag vertrekken de schepen naar Goes. In verband met het lustrum zal er langs het kanaal naar Goes een traditioneel schouwspel te zien zijn. Meer dan 25 zeilschepen worden gejaagd door trekpaarden van Goesse Sas naar Wilhelminadorp, over de oevers van de Oosthavendijk. De schepen meren vervolgens af voor de grote brug voor het centrum van Goes.

Suikerunie
Via Benedensas (woensdag) gaat de tocht naar Willemstad. Na aankomst, vanaf ongeveer 16.00 uur, zullen de suikerbieten op ludieke wijze gekeurd worden door een oud-keurmeester van de Suikerunie.
De Suikerunie is al vanaf het begin van de Bietentocht de hoofdsponsor van dit evenement. De Suikerunie speelde dus vroeger en nu, een belangrijke rol bij het vervoer van de suikerbiet.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.