Het Rijn-Maas Plastival maakte duidelijk hoe erg het gesteld is met de plasticvervuiling in de Rijn-Maas-delta. Het driedaagse evenement in Rotterdam was bedoeld om de bewustwording te vergroten en de vervuiling te verminderen.
Drie dagen lang was de Onderzeebootloods op de RDM Campus één groot onderzoeksterrein (en vuilnisbelt). Van 11 tot 13 maart kwamen honderden bezoekers samen om afval te sorteren, deel te nemen aan lezingen over nieuwe vormen van plastic producten en gesprekken met onderzoekers over het tegengaan van plastic afval in het milieu.
Noodzaak
Het plasticfestival heeft niet alleen bewustwording gecreëerd onder bezoekers, maar ook concrete resultaten opgeleverd, stellen de organisatoren na afloop tevreden vast.
“Zo is er afval uit 16 locaties in de Rijn-Maasdelta getoond en van de helft van deze locaties geanalyseerd door studenten, professionals, vrijwilligers en onderzoekers. Hierdoor is een indrukwekkend beeld gegeven van de omvang en diversiteit van het probleem, en de noodzaak om daar samen aan te werken. Met deze resultaten hopen we een blijvende beweging op gang te brengen.”
Het Rijn-Maas Plastival was een initiatief van de Community of Practice Plastics en werd georganiseerd door Hogeschool Rotterdam, gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat West Nederland Zuid en Wageningen University & Research. Met het evenement lieten de organisaties zien hoe onderzoek, onderwijs en samenwerking een sleutelrol spelen in het creëren van een plasticvrije delta.