Plan voor superjachten in Rijnhaven

0

Twaalf bedrijven uit de maritieme sector willen in het westelijke deel van de Rotterdamse Rijnhaven een jachthaven voor superjachten aanleggen. Zij hebben hun plan voor de Rijnhaven Marina onlangs voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. De komende maanden gaan ze hun plannen verder uitwerken.

De Rijnhaven Marina wordt volgens de huidige plannen geschikt voor veertig tot vijftig jachten. Hij kan al in 2020 operationeel zijn. De benodigde investering van circa 12 miljoen wordt in principe opgebracht door de bedrijven uit de maritiem sector zelf.

De Rijnhaven Marina dient primair als ligplaats voor de superjachten maar kent ook een ‘opleverkade’. Op die kade vindt de overdracht van nieuwe vaartuigen plaats van de werf naar de eigenaar.

 

In stroomversnelling

Plannen voor een marina voor superjachten leven al langer. Ze kwamen recent in een stroomversnelling door de ontwikkeling die de gemeente Rotterdam voor ogen heeft met het oostelijk deel van de Rijnhaven. Door de belangstelling voor Rotterdam, de enorme groei die de jachtsector doormaakt en de schaarste aan representatieve ligplaatsen achten de betrokken ondernemers de tijd nu rijp.

De Marina is een flexibel concept van drijvende steigers, een ‘flaneerboulevard’ en een ‘South Bank-terminal’. De jachthaven sluit aan bij andere initiatieven voor de Rijnhaven, zoals het daar al drijvende ‘bollen’-expocenter en een eventueel toekomstig drijvend zwembad.

 

Banen

Het plan kan zorgen voor 200 tot 1.000 banen en de relatie tussen de stad en de haven versterken, zo stellen de initiatiefnemers. Die ook verwachten dat “het sterke innovatieve karakter van de jachtbouw” vernieuwingen in de maritieme sector op het gebied van duurzaamheid stimuleert.

illustratie IPV Delft

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.