- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwOsprey en Pelican vliegen samen uit

Osprey en Pelican vliegen samen uit

- Advertentie -

Delen

Tegelijkertijd een Shoalbuster type 3511 en de Multicat Pelican opleveren voor Damen Marine Services blijft ook voor Damen Shipyards Hardinxveld een sterk staaltje. De slogan ’twee voor de prijs van één’ kwam dan ook als grap voor in de speech van werfdirecteur Jos van Woerkum, waarop de baas van DMS, Wim Crum, pareerde: “De vrijgevigheid van Damen is alom bekend. Maar een boot voor niets is sterk.”

Sabine Woudenberg, doopvrouw van de Pelican.

Bij overdracht bij Damen Shipyards Hardinxveld is het altijd ‘technisch weer’, zijn er veel belangstellenden, winnen doopvrouwen het in schoonheid van de nieuwe schepen en wordt het in de kantine of de sfeervol omgebouwde aluminiumloods altijd – maritiem – gezellig. Kitty de Man heeft op zo’n dag de organisatie stevig in handen en regelt alles tot in detail. Ditmaal doopte DMS-secretaresse Sabine Woudenberg de Multicat Pelican en Danique Vonk, de levenspartner van DMS-employé Jeroen van Woerkum, deed hetzelfde bij de Osprey. In elke beweging gevolgd door het publiek doopten de dames de vaartuigen ieder in hun eigen stijl, doch beiden feilloos.

Vreemde vogel
Damen Marine Services noemt zijn schepen naar vogels. Als je vloot dan sterk groeit, valt de naamkeus wel eens op een ‘vreemde vogel’. Net als de bekende Pelican kan de Osprey zich als een beeld vereenzelvigen met een bescheten meerpaal in de haven van Oman, om op de minste beroering onderwater feilloos toe te slaan. Voor deze DMS Osprey is toeslaan een beetje overdreven, ofschoon zijn brood eveneens in het water ligt.
Voordat de Osprey en Pelican samen uitvliegen, schudt de sleepboot Gepke hun veren op. Ouderwets sleepwerk, kop naar zee, ankertje erbij voor de zekerheid en als een veertje tegen de steiger. Vakwerk! Altijd mooi om naar te kijken.

Pushbuster
De Osprey is de eerste 3511 Pushbuster met een Shoalbuster-outfit. Aanvankelijk werden zes Pushbuster besteld om als duwboten achter steenstorter-barges van 17.000 tons te functioneren. Vier zijn er reeds aan het werk in de Golfstaten; de andere twee zijn afbesteld, aangezien de wereldwijderecessie de ontwikkelingen in Dubai afremt.

Danique Vonk doopte de Osprey. (foto’s Johan de Witte)

Deze Osprey is een aangepaste sleep-werkboot met een verlaagd brughuis. Damen heeft er nu eentje liggen van het hetzelfde model die op een koper wacht. De dimensies zijn: 35,08 x 11,60 x 5,25 meter. De voortstuwing bestaat uit twee Caterpillars van het type 3516B TA, in totaal 3659 kW en versterkt door Reintjes-tandwielkasten. De fixed pitch propellers hebben 2,70 als diameter in Optima-nozzles. Bij de paaltrek kwam er meer dan 70 ton op de klok.
De boordenergie wordt door twee Caterpillar aggregaten van 150 kVA gegenereerd. Hiervan eist de Heila-kraan 170-4S-L in functie een onbescheiden deel.
Ridderinkhof heeft zijn towing winch type waterfall, met een sleepkabel van 700 meter en 44 millimeter diameter geleverd. Heinen en Hopman zorgde voor temperatuur in de accomodaties voor elf personen. De Ruijter Betimmeringen uit Hardinxveld-Giessendam, heeft door gebruik van mooi materiaal, kwaliteit, comfort en sfeer voor de bemanningen gecreëerd.

Windmolens
De Multicat 2409 blijft een beetje in de buurt en wordt voorlopig ingezet bij het plaatsen van windmolens voor de Nederlandse kust. Deze Pelican is een uitstekend werkschip met twee kranen op een optimaal werkdek. Hij functioneert als sleepboot op de korte trek en laat zich in allerlei offshore-werkzaamheden niet beteugelen. De Pelican is net als de Osprey powered by Pon Caterpillar.

De bouwploeg bij Damen Shipyards Hardinxveld wordt nooit vergeten en werd na de doop bedankt voor inzet. Permanent liggen er schepen op de tekentafel van de werf: 3 juni was het de beurt aan de Odin van Vasco Tammers en Rink Switink. Een dag later werden twee buitenmodelsleepboten opgeleverd voor Engeland. Verder is de werf hurry-up in de running om veertien RIB’s te bouwen, die worden gebruikt om kapers langs verre kusten te tackelen.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -