- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOpleidingsschip Union: van leerlingen voor leerlingen

Opleidingsschip Union: van leerlingen voor leerlingen

- Advertentie -

Delen

Het is feest in IJmuiden: vandaag wordt het nieuwste opleidingschip voor het vmbo-onderwijs van het Maritiem College IJmuiden en de Maritieme Academie Harlingen gedoopt. Bijzonder is dat het schip is gebouwd door andere leerlingen: die van scheepswerf De Chinook in Haarlem.

De bouw duurde circa drie jaar. De Chinook is een Perspectief Leerwerkbedrijf. Daar kregen leerlingen die zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs de kans om te werken aan dit project. Dat gebeurde onder begeleiding van leermeesters Ed Zijlstra en Michel Kaspers.

Maritiem College IJmuiden en Maritieme Academie Harlingen werden in 2013 benaderd of zij het schip zouden kunnen gebruiken voor hun lessen. De scholen waren daar erg blij mee en de vakdocenten gingen samen met de mensen van De Chinook om tafel. Door een nauwe samenwerking ontstonden de eerste schetsen voor het schip. Het opleidingsschip werd mogelijk gemaakt door bijdragen van partners, sponsors en investeringen van de scholen zelf.

 

Brand

Bijna waren de 35.000 uren werk die de leerlingen van Scheepswerf de Chinook in het schip stopten voor niets geweest. Het schip was klaar om gespoten en afgebouwd te worden toen er op Koningsdag 2016 brand uitbrak op de werf. Vrijwel het hele pand en alle apparatuur werden vernietigd. Maar de Union bleef intact en nadat het schip opnieuw gestraald was, kon de bouw verder.

 

Doop

De Union is 14 meter lang en 4,50 meter breed. Het opleidingsschip wordt vandaag gedoopt en officieel overgedragen aan Maritiem College IJmuiden en Maritieme Academie Harlingen. De Union is inmiddels voorzien van alle moderne nautische apparatuur en er is een klein klaslokaal aan boord, zodat leerlingen veel kennis en ervaring op het water kunnen opdoen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -