- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOpleidingsschip Ab Initio is onderweg naar Werkendam

Opleidingsschip Ab Initio is onderweg naar Werkendam

- Advertentie -

Delen

Vandaag (3 januari) vertrekt het casco van STC-opleidingsschip Ab Initio vanaf het Servische Apatin. Via de Donau, Rijn, Waal en Merwede wordt het naar de werf van Concordia Damen in Werkendam geduwd, tot aan Mainz door duwboot Chris Tho.

Op 29 december werd het casco te water gelaten in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in Servië, Joost Reintjes. Ook Bert Duijzer van Concordia Damen en Jan Kweekel van STC Group waren daarbij.

Waterstof

Na ruim 60 jaar trouwe dienst, waarvan zo’n achttien jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Eind 2018 zijn leerlingen, studenten en docenten van het STC aan de slag gegaan met het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen én het ontwerpen van het nieuwe opleidingsschip. Ze zijn daarbij ondersteund door specialisten uit het bedrijfsleven.

De Ab Initio is het schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Bij de bouw van het schip wordt gebruik gemaakt van recyclebare materialen en het schip krijgt een hybride voortstuwing. Het schip kan zelfs gedeeltelijk eigen energie opwekken. De uitwisselbare generatoren maken AB INITIO ook toekomstbestendig. Vanwege de elektrische aandrijving hebben we het schip geschikt gemaakt voor aandrijving op waterstof met behulp van een brandstofcel.

Jan Kweekel (links) en Nicole van Spronsen (rechts) waren namens STC Group aanwezig bij de tewaterlating, net als ambassadeur Joost Reintjes en Bert Duijzer van Concordia Damen. (foto STC Group)

Afbouw

De afbouw gebeurt bij Concordia Damen en CCM3 in Werkendam. De Ab Initio wordt later dit jaar in gebruik genomen. Het schip gaat een belangrijke rol spelen tijdens de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Daarnaast wordt het schip straks ingezet om leerlingen uit kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst.

Fotowedstrijd

Tijdens de reis organiseert STC Group een fotowedstrijd voor binnenvaartondernemers en alle andere oplettende geïnteresseerden. Fotografeer de Ab Initio onderweg naar Werkendam en post je mooiste kiekje op social media. Tag daarbij STC Group en Ab Initio en maak kans op een VIP-belevenis bij het finale opleveringsevent!

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -