Kornelis Kremer uit Groningen reageerde op het artikel over controles op het IJ door Rijkswaterstaat in De Binnenvaartkrant van 17 juli 2018. Daar “zie ik een bootje varen op het IJ van 9,75 meter lang en 3,50 meter breed. Aan boord tel ik ongeveer veertig mensen. Is het dan niet zo dat RWS dit soort bootjes gaat waarschuwen dat dit niet kan? Of moet er eerst een ongeluk gebeuren voordat men gaat optreden. Dit lijkt mij een betaalde reis, zeker als er veel drank wordt geschonken. Hier in Groningen zijn het veelal kroeghouders die zich op deze vaart werpen.”
Naar aanleiding van de problematiek had de oud-reder al eerder een open brief gestuurd aan burgemeester Peter den Oudsten om hem te waarschuwen. Op zijn verzoek plaatsen we die hier.
Hoogedelgestrenge Heer den Oudsten,
Op dit moment is er een wildgroei van rondvaartbootjes in Groningen. Je ziet zelfs al barbequeboten varen. Prachtig zou je zeggen maar voldoen deze bootjes ook aan alle eisen die normaal moeten worden gesteld aan dit soort boten.
Is er aan boord van deze bootjes de navolgende uitrusting:
· heeft iedere boot een aanvaringsschot aan de voorzijde
· zijn er voldoende reddingsvesten aan boord
· is er een brandblusinstallatie aan boord
· is er communicatie via marifoon aan boord
· zijn er ankermiddelen aan boord
· zijn er, bij pech, handmiddelen aan boord om aan de wal te komen
· is er voldoende vrijboord om bij een calamiteit niet direct te zinken
Zo zijn er nog veel meer voorschriften waar hier in Groningen niet aan wordt voldaan! Zijn er certificaten aan boord om met gas te werken. Zijn er schippers met een groot vaarbewijs aan boord.
Nou, burgemeester ik kan u foto’s laten zien met 17 tot 35 mensen aan boord! Waaronder veel kinderen! Ik telde soms 23 mensen aan boord, waaronder 6 kinderen! En die hadden geen passend zwemvest om.
Moet er nou eerst wat gebeuren, moeten er nou eerst mensen verdrinken? Ik kan me niet voorstellen dat u dat leuk zou vinden.
Burgemeester, geef iedere vergunninghouder een nummer of plaat aan boord met daarop de vergunning om te varen en wie schipper is met vergunning en hoeveel personen er aan boord mogen verblijven.
Als je de plaatselijke politie belt om te controleren, dan zeggen ze: “U moet de waterpolitie bellen.” Nou die komen niet, of de volgende dag, maar dan valt er niets meer te controleren.
Burgemeester, ik stel u persoonlijk aansprakelijk bij een ongeval in Groningen. U bent hoofd van de politie hier. U kunt er wat aan doen!
En dan is Leiden in last en dat zou toch voor ons mooie Groningen niet nodig moeten zijn.
Toch met vriendelijke groeten,
Kornelis Kremer