- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOp 25 januari start invaren bruggen en deuren Nieuwe Sluis Terneuzen

Op 25 januari start invaren bruggen en deuren Nieuwe Sluis Terneuzen

- Advertentie -

Delen

Op 25 januari start de operatie om de twee bruggen en vier deuren van de Nieuwe Sluis Terneuzen te installeren.

De bruggen en deuren liggen nu nog op de opslaglocatie in de Autrichehaven in Westdorpe. Een duwboot en een sleepboot brengen ze per ponton via het Kanaal Gent-Terneuzen langs de landtong zuid naar de Nieuwe Sluis. De hele operatie neemt – afhankelijk van de weersomstandigheden – twee weken in beslag.

Kantelen en installeren

Een van de hoogtepunten van de invaaroperatie is het kantelen van de deuren. Die zijn 26 meter hoog, 62 meter breed, 9 meter diep en wegen 2.000 ton. Ze worden een voor een in liggende stand op een ponton naar de langtong zuid vervoerd. Daar kantelt aannemerscombinatie Sassevaart de deur met behulp van een hijsbok in verticale stand. Daarna gaat het transport van de sluisdeur verder: het in de deurkas van de Nieuwe Sluis varen en vervolgens installeren.
De bruggen zijn elk 86 meter lang, 17 meter breed, 15 meter hoog en 1.540 ton zwaar. Voordat die op hun plaats geïnstalleerd kunnen worden, worden ze op de juiste hoogte gehesen en daarna in de goede stand gedraaid.

Minimale hinder voor de scheepvaart

Het invaren van de deuren en bruggen leidt tot minimale hinder voor de scheepvaart, zo belooft de projectorganisatie van Nieuwe Sluis Terneuzen: “Vervoer van de landtong zuid naar de Nieuwe Sluis plannen we op een moment dat schepen in de Westsluis liggen en nog niet in- of uitvaren.”

“Tijdens het kantelmoment van de deuren kan scheepvaart met een lengte van 180 meter of meer en/of een breedte van 30 meter of meer (zogenaamde bovenmaatse scheepvaart) geen gebruik maken van de passeerlocatie op de kop van de landtong zuid. Kleinere schepen kunnen met aangepaste snelheid, om de golfslag te beperken, passeren. Ook tijdens het transport van Westdorpe naar de kop van de landtong zuid vragen we de scheepvaart de snelheid bij de Massagoedhaven te matigen.”

Webcam

Het publiek kan een deel van het invaren van de eerste brug en van de eerste twee deuren via de webcam volgen. Wanneer dat het geval zal zijn, is op dit moment nog niet bekend. De actuele planning van de operatie staat op de website en de Facebook-pagina van de Nieuwe Sluis Terneuzen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -