Rijkswaterstaat is op 3 april begonnen met het afbreken van de tijdelijke dam in het Julianakanaal. Deze klus neemt in totaal zo’n vier weken in beslag. De beroepsvaart hoeft niet te wachten tot de hele dam weg is. Zij mag vanaf vrijdag 11 april weer varen.
Dan is de dam ver genoeg opgeruimd om de schepen weer te laten passeren. Naar verwachting is de dam in de eerste week van mei helemaal afgebroken.
Het Julianakanaal heeft de afgelopen acht maanden drooggestaan over een lengte van 4 kilometer. Tussen Berg aan de Maas en Sluis Born is het kanaal verbreed en verdiept om in de toekomst grotere schepen toe te laten. Die werkzaamheden zijn eind maart afgerond. Rijkswaterstaat heeft inmiddels ook het kanaal weer vol water gezet.
Voorzieningen voor schippers
Dat er weer water in het kanaal staat, is nog niet genoeg om te kunnen varen. Rijkswaterstaat is de komende dagen nog volop bezig met het aanbrengen van aanmeervoorzieningen voor de schippers. Omdat er nog werkzaamheden plaatsvinden is er op 11 april bij Sluis Born maar 1 kolk beschikbaar. Begin mei komt daar een tweede kolk bij.
Vanuit veiligheidsredenen is besloten dat de eerste weken alleen de beroepsvaart op het Julianakanaal mag varen – met scheepvaartbegeleiding en een aangepaste vaarsnelheid. Zodra de dam volledig is verwijderd, kan ook de recreatievaart weer gebruikmaken van de route tussen Born en Stein.
Vers kanaalwater
Omdat de dam afgebroken wordt en de scheepvaart weer gaat varen, kunnen ook de speciale leidingen voor industriecomplex Chemelot afgebroken worden. Voordat de werkzaamheden in augustus 2024 begonnen, zijn vier hevelleidingen van elk 80 centimeter doorsnede neergelegd.
Deze buizen zorgden ervoor dat het water in het Julianakanaal tijdens de stremming in beweging bleef. Door deze leidingen, die het kanaal met de Maas verbonden, bleef er ten zuiden van de tijdelijke dam een continue circulaire waterstroom lopen. Dat kwam de waterkwaliteit ten goede en op die manier bleef Chemelot voorzien van voldoende vers kanaalwater.
Verruiming Julianakanaal
Het Julianakanaal is onderdeel van de Maasroute, de scheepvaartroute tussen havens in België, Duitsland en Nederland. De Maasroute wordt geschikt gemaakt voor de tweebaksduwvaart (CEMT-klasse Vb-schepen). Dat zijn schepen van 190 meter lang, 11,4 meter breed en met een maximale diepgang van 3,50 meter.