Ook schippers ‘hartveilig’ dankzij 6-Minutenzone Krimpen

0

Krimpen aan den IJssel krijgt een zogeheten 6-Minutenzone: de gemeente is zo ingedeeld dat mensen binnen zes minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED (defibrillator) inzetten. Hiermee is de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk vergroot.

De 6-Minutenzone, gepromoot door de Hartstichting, is er gekomen na een motie van Bert Luijendijk, gemeenteraadslid voor Stem van Krimpen (2e van rechts op de foto). Nodig zijn een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners en voldoende AED-apparaten verspreid door de gemeente.

Luijendijk, werkzaam bij de Divisie Havenmeester Rotterdam, wijst erop dat de invoering ook gunstig is voor opvarenden van binnenvaartschepen die in zijn gemeente afmeren. “Dit is ook een belangrijk resultaat dat ten goede kan komen aan de schippers in Krimpen aan den IJssel. Ook de ligplaatsen bevinden zich in de 6-Minutenzone.” Hij voegt eraan toe dat dit ook voor het binnenvaartbeleid elders in het land belangrijk is. “Voor binnenhavens en ligplaatsen.”

 

Hartstilstand

Al in 2009 diende Luijendijk de, unaniem gesteunde, motie in. Hij zegt: “Inderdaad heeft het lang geduurd als je terugkijkt op de acht jaar die sindsdien zijn verstreken, maar ik kijk graag vooruit. Eindelijk kan nu professioneel georganiseerde burgerhulpverlening bij een hartstilstand worden geboden. Inwoners van Krimpen en in het bezit van een reanimatiecertificaat kunnen met de binnenkort ingevoerde 6-minutenzone een essentiële bijdrage leveren aan de veiligheid en overlevingskans van inwoners. Het blijkt telkens weer: een hartstilstand kan iedereen overkomen.”

 

Buitenkasten

Dat weet hij persoonlijk zelf maar al te goed. Luijendijk werd zelf twee maal door een hartstilstand getroffen én beide keren succesvol gereanimeerd met een AED. Nu is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan; hij heeft de afgelopen jaren onafgebroken aandacht  gevraagd voor de 6-Minutenzone.

“Ik kreeg mijn hartstilstand beide keren op een locatie waar direct professionele hulp voor handen was en daardoor heb ik het beide keren overleefd. Na mijn laatste hartstilstand is bij mij een apparaatje, een ICD, ingebouwd dat een shock geeft als het me weer overkomt.

Het werd direct mijn grote wens om in onze gemeente een dekkende hulpverlening bij een hartstilstand te kunnen bieden. Daarvoor zijn voldoende burgerhulpverleners en voldoende AED’s nodig die 24/7 beschikbaar zijn. De meeste AED’s hangen binnen en daar heb je natuurlijk niets aan als de winkel, de school, de sportschool of het gemeentehuis zijn gesloten. Dat gaat met de buitenkasten nu veranderen.”

 

AED’s en reanimeercursussen

Luijendijk vindt het hartverwarmend hoe een groot deel van de Krimpense samenleving er de schouders onder gezet heeft waardoor voldoende sponsorgeld werd binnengehaald om de benodigde AED’s te kunnen kopen. De Hartstichting heeft vervolgens voor 21 buitenkasten gezorgd.

“Maar vooral het grote aantal van maar liefst 300 Krimpenaren die, met financiële steun van de gemeente, inmiddels door de EHBO-vereniging van Krimpen aan den IJssel zijn opgeleid voor het reanimeren en bedienen van de AED zijn onmisbaar voor een succesvolle werking van de 6-Minutenzone.”

 

Hartveilig Wonen

De meldkamer van de Veiligheidsregio – die na een ontvangen 112-melding over een hartstilstand zowel ambulance, politie als brandweer laat uitrukken – alarmeert nu tegelijkertijd via de smartphone of de app van bij Hartveilig Wonen geregistreerde burgerhulpverleners. Dit zijn deskundige burgerhulpverleners die zich op een locatie in de omgeving van het slachtoffer bevinden, een reanimatiecertificaat bezitten en een Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen bedienen.

“Krimpen heeft zich verdienstelijk hard gemaakt voor het bieden van een zo hartveilig mogelijke woonomgeving en we kunnen er heel trots op zijn dat we als eerste gemeente binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond een 6-Minutenzone realiseren”, zegt Luijendijk tot slot.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.