- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOnderhoud aan Maasstuwen start in 2023

Onderhoud aan Maasstuwen start in 2023

- Advertentie -

Delen

In opdracht van Rijkswaterstaat gaat Mourik Infra tussen 2023 en eind 2026 grootschalige onderhoudswerkzaamheden verrichten aan de Maasstuwen in Linne, Roermond, Belfeld en Sambeek.

 De opdracht is onlangs gegund en bestaat onder andere uit het vervangen van aandrijvingen van de stuwen, herstel van bodembescherming, schilderwerk en repareren van betonschades. Bij stuw Roermond moet ook de kraan vervangen worden.

Bediening en besturing

Gelijktijdig met de civieltechnische en werktuigbouwkundige maatregelen worden ook voorbereidingen getroffen om de bediening en besturing van de stuwen te moderniseren. Omdat hiervoor andere expertise en kennis nodig is, wordt dit werk apart aanbesteed. Alle onderhoudswerkzaamheden samen moeten de beschikbaarheid van de stuwen waarborgen, totdat het tijd is voor grootschalige renovatie of volledige vervanging.

Mourik

Rijkswaterstaat selecteerde bij de aanbesteding van het werk op basis van een combinatie van prijs en kwaliteit, ook wel ‘Beste Prijs-Kwaliteit Verhouding’ (BPKV) genoemd. De inschrijving van Mourik draagt in hoge mate bij aan de doelstellingen van Rijkswaterstaat, aldus de vaarwegbeheerder: “Op het gebied van duurzaamheid en aan een planning die zo groot mogelijke beschikbaarheid en veiligheid van het werk oplevert.” Daarnaast heeft Mourik een uitstekende oplossing voor het droogzetten van de stuwdelen.

Honderd jaar oud

In de Maas vormen zeven stuwen al honderd jaar de ruggengraat van de rivier. De Maas komt bij Eijsden, nabij Maastricht, Nederland binnen en eindigt in de Noordzee, zo’n 45 meter lager. Veel hoogteverschil dus.

De stuwen zijn als traptreden in de rivier. Ze houden ook het water tegen. Met de stuwen kan Rijkswaterstaat de waterstand beïnvloeden. Zo is er ook in droge zomers doorgaans voldoende water voor de scheepvaart.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -