Omzet binnenvaart daalt 0,8 procent

0

Uit de nieuwste CBS-cijfers blijkt dat de transport- en logistieksector over het eerste kwartaal van dit jaar een gemiddelde omzetgroei van 2,1 procent heeft gerealiseerd. Maar per deelsector zijn grote verschillen te zien, constateert het Economisch Bureau van de ING Bank. "Zo is het internationale lucht- en zeevervoer goed voor tweedederde van de stijging, grotendeels door prijsherstel bij rederijen. Dit staat in schril contrast tot het steeds nationalere wegvervoer, dat opnieuw een daling van de omzet liet zien (-1,8%). Ook de binnenvaart boekte een lagere omzet (-0,8%), door het wegvallen van het laagwatereffect."

Opleving van korte duur
"Waar het oordeel van logistieke ondernemers over het economisch klimaat de afgelopen maanden verbeterde, liet mei opnieuw een terugval zien. De opgelaaide schuldencrisis zorgt ervoor dat de tot dusver meest optimistische en internationaal actieve expediteurs nu ook weer negatiever worden over de verwachte bedrijvigheid." Dit betekent dat de omzetverwachtingen voor dit jaar moeten worden getemperd, aldus de ING-economen.
Gegeven de verslechtering van het logistieke marktsentiment gaan we er vanuit dat het jaar per saldo met een gelijkblijvende omzet zal worden afgesloten. "Financiële verbetering zal voor de transport- en logistieksector dus opnieuw moet komen van efficiëntieverbetering en innovatie."

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.