North Sea Port koerst af op overslagrecord

0
De haven van Gent. (archieffoto North Sea Port)

In de eerste negen maanden van dit jaar boekten de bedrijven in North Sea Port met 54 miljoen ton bijna 2 procent meer overslag via de zeevaart dan in dezelfde periode vorig jaar. Als deze groei de laatste drie maanden blijft aanhouden, kan de fusiehaven van Gent, Vlissingen en Terneuzen dit jaar op een nieuw jaarrecord uitkomen.

De overslag via zeevaart steeg met 1 miljoen ton (+1,7 procent) vergeleken met de eerste negen maanden van 2018. Het totaal van 54 miljoen ton is in elk geval een record voor deze periode.

De haven koerst af op een vierde jaarrecord op rij. Werd in 2018 voor het eerst de mijlpaal van 70 miljoen ton overslag via zeevaart overschreden, voor 2019 lijkt North Sea Port op ruim 71 miljoen ton uit te komen.

Droge bulk en containers

De toename van de overslag via zeevaart voor de eerste negen maanden van 2019 deed zich voor in de droge bulk en bij de containers. De stijging van 6,7 procent tot 26 miljoen ton in de droge bulk was te danken aan de overslag van producten voor de staalindustrie (zoals petcokes) en de bouwsector (zoals zand, cementklinker en bakstenen). De overslag van containers groeide met 51 procent tot bijna 2 miljoen ton (277.000 TEU).

Brexit

Begin dit jaar was North Sea Port voorzichtig optimistisch. Ook na negen maanden is dit het geval. Er is nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden en de goederenoverslag via de zeevaart stijgt in enkele segmenten.

Toch ziet de havenbeheerder ook dat de groei de tweede jaarhelft enigszins afneemt. De naderende Brexit en de krimpende economische groei nopen tot voorzichtigheid, aldus North Sea Port.

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.