Trots, dat zijn ze, Angelo Bosman en zijn team van gedreven professionals. Bosman Shipping Group sleepte een plek in de top 10 van beste leerbedrijven voor de sector Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem in de wacht.
De titel ‘Beste Leerbedrijf’ wordt uitgereikt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en is een erkenning voor organisaties die uitblinken in het begeleiden van studenten in de praktijk. Alle genomineerden bieden een hoogwaardige leeromgeving waar studenten en om- en bijscholers zich optimaal kunnen ontwikkelen. De praktijkopleiders van deze leerbedrijven spelen een cruciale rol door studenten de fijne kneepjes van het vak te leren en hen zowel professioneel als menselijk te ondersteunen. Bosman Shipping Group werd geselecteerd uit een voordracht van maar liefst 837 bedrijven.
“Ik zie het als een verdiende plek in de spotlights voor de binnenvaart.
“Dat is een mooie prestatie”, vindt CEO Angelo Bosman. “Die ik niet alleen zie als een erkenning voor ons bedrijf en de manier waarop wij leerlingen opleiden, maar zeker ook als een verdiende plek in de spotlights voor de binnenvaart. Onze sector heeft zoveel moois te bieden en is bij uitstek een aantrekkelijke branche om in aan de slag te gaan. Helaas maakt onbekend nog steeds onbemind. Ik hoop dat onze nominatie eraan bijdraagt dat werken in de binnenvaart bij meer jongeren en zij-instromers op het netvlies komt.”
Sollicitatiegesprek en binnenvaartpromotie in één
Momenteel zijn er zo’n dertig leerlingen aan de slag bij Bosman Shipping Group. De jongens, want momenteel bestaat de instroom voor het overgrote deel nog steeds uit jongens, worden door COO Robin Overgaauw “aanpakkers” genoemd. Ze worden bij aanname gekoppeld aan een kapitein die het best bij hen past.
Overgaauw: “Tijdens de sollicitatiegesprekken proberen we een goede inschatting te maken van wat voor type jongen we voor ons hebben. We vinden het belangrijk om hem op zijn gemak te stellen, zodat hij ook de ruimte durft te pakken om te leren en zich te ontwikkelen.”
“Vaak sluiten ook ouders aan bij dit soort gesprekken. Veel van hen kennen de binnenvaart niet en willen vanzelfsprekend graag weten of hun kind goed terechtkomt. Ze zijn benieuwd naar hoe een schip eruitziet en naar heel praktische zaken, zoals of er wel een goede slaapplek is. De gesprekken hebben dus ook automatisch een voorlichtingsfunctie, waarbij we wel altijd afspreken dat wij ons richten tot de jongen zelf. Het gaat om zijn toekomst. Zijn baan. Het is belangrijk dat hij een keuze maakt die bij hem past.”
Focus op persoonlijke begeleiding
Als beide partijen een goede match ervaren en ze besluiten om met elkaar in zee te gaan, vindt het team van Bosman het belangrijk dat de nieuwe collega de best denkbare begeleiding krijgt. Bosman: “Zeker met de huidige generatie merken we dat het belangrijk is om de jongens echt aan de hand te nemen. Op de leeftijd waarop ze bij ons binnenkomen, soms nog maar zestien jaar, zijn ze vaak nog niet zelfstandig genoeg om proactief dingen op te pakken.”
“Daarnaast geldt dat we in de planning ook rekening moeten houden met hun schoolroosters. Voor dertig jongens is dat een hele planning op zich. Een goede samenwerking met de scholen is daarom cruciaal. Wij werken nauw samen met STC, Scalda Vlissingen en het Nova Collega Harlingen en IJmuiden.”
Overgaauw vult aan: “Voor de ondersteuning vanuit Bosman werken we met twee (wal)kapiteins, Bas van Leeuwen en Egbert Bruins-Slot, crewing manager Twan Brummelkamp en toegewijde collega’s aan boord. Zij leggen hun ziel en zaligheid in de begeleiding van de leerlingen én onze ervaren collega’s. Ze voeren geregeld gesprekken om op te halen hoe het gaat en waar de jongens hulp bij kunnen gebruiken. Ze helpen hen ook om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen.”
“Laatst zaten ze hier op kantoor om een kapitein te helpen bij het examen voor het verlengen van zijn Rijnpatent. Old school met de kaart ernaast en foto’s van de bruggen die je onderweg tegenkomt. En: het was niet voor niets. De verlenging is inmiddels binnen!”
Persoonlijke aanpak
Bosman Shipping Group werkt als erkend leerbedrijf al jaren samen met SBB en heeft daar een vaste contactpersoon. Zij is bekend met de persoonlijke aanpak en begeleiding van studenten. Bosman verwacht dat dat één van de componenten is die hen de nominatie tot beste leerbedrijf heeft opgeleverd, maar ziet ook het contact met de scholen, het actief deelnemen aan open dagen en het promoten van de binnenvaart door aangesloten te zijn bij bijvoorbeeld Vrienden van de Binnenvaart als factoren die hebben meegewogen.”
“De combinatie is onze succesformule. Maar ik ben ook trots dat we, hoewel onze organisatie flink is gegroeid, in staat zijn gebleken de persoonlijke aanpak die hoort bij een familiebedrijf in ere te houden. Daarbij wil ik aantekenen dat ook de kleinere familiebedrijven met één schip enorm waardevol zijn voor de sector en bij uitstek geschikt om studenten kennis te laten maken met de kansen die de binnenvaart te bieden heeft.”
Overgaauw vult aan: “Zeker. Juist de diversiteit maakt de binnenvaart uniek. Wij gunnen zoveel mogelijk leerlingen de kans om kennis te maken met onze mooie sector. Wij blijven in ieder geval op koers met onze aanpak. Het is leuk dat de SBB ons de bevestiging heeft gegeven dat deze succesvol is, maar ik vind het ook een hele eer dat onze medewerkers zich hierdoor echt gezien en gehoord voelen.”
“Hoewel we net te horen hebben gekregen dat we er helaas niet met de hoofdprijs vandoor gaan, beschouwen wij de plek in de top 10 echt als een teamprestatie. Daar zijn wij misschien nog wel het meest trots op!”