- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNijkerkers verzetten zich tegen “Manhattan aan de Vaart”

Nijkerkers verzetten zich tegen “Manhattan aan de Vaart”

- Advertentie -

Delen

“Het kan een mooi stadsdeel worden”, zegt Philip Kroon over de plannen voor een nieuwe woonwijk in het havengebied van Nijkerk. “Misschien gaan we er zelf in de toekomst wel wonen. Maar forse woontorens/hoogbouw tot 50 meter hoog? Dát past niet bij de schaal en maat van de stad Nijkerk en conflicteert met het historische stadshart en de omgeving van de Havenkom.”

De huidige historische stadshaven, waar de vrachtschepen zo het Nijkerkse centrum in lijken te varen, met de bedrijvigheid in en aan de haven, ondergaat de komende jaren een metamorfose, en dat is geen verbetering als er woontorens van 50 meter gebouwd worden, vindt Kroon. Hij spreekt namens Stichting Natuur en Milieuzorg Noord-West Veluwe en Stichting Stadsgezicht Nijkerk.

Silo’s

“Als de gemeenteraad op donderdag 24 november niet op de rem trapt, krijgen wij een ‘Manhattan aan de Vaart’ met megalomane woontorens van 50 meter (veertien verdiepingen hoog) in project Stadshaven. De twee silo’s van ABZ Diervoeding en de Heus Voeders (bij de draaihaven) zijn circa 42 meter hoog. Voor het woningbouwproject Stadshaven, met circa 640 woningen en appartementen in woontorens, is de silo van ABZ Diervoeding mogelijke een sta in de weg. Mocht de silo verdwijnen en er verschijnen woontorens tot 50 meter hoog, dan is niet alleen het historisch havenfront grandioos veranderd maar dan zijn ook de vrachtschepen vertrokken uit de huidige authentieke historische stadshaven/havenkom”, vreest Kroon.

Historisch hart

De stichtingen zijn niet principieel tegen hoogbouw, vertelt Kroon. “Immers, de ruimte voor nieuwe uitbreidingslocaties is schaars en we willen unieke landschappen (zoals Slichtenhorst) behouden. Maar hoogbouw moet wel passen bij de maat en schaal van Nijkerk.”

“De geplande hoogbouw in Stadshaven staat pal bij het historische hart van Nijkerk met rijksmonumenten zoals het oude gemeentehuis en het Tabakspakhuis. Ook willen we onze prachtige vergezichten vanuit Polder Arkemheen op de stadsrand en de mooiste toren van Nederland niet kwijt aan 50 meter hoge woontorens.”

Petitie

Om te voorkomen dat er straks een ‘Manhattan aan de Vaart’ ontstaat, zijn beide stichtingen een online petitie gestart. Die was een week vóór de gemeenteraadsvergadering meer dan 800 keer ondertekend.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -