- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe reddingboot voor KNRM in Den Oever

Nieuwe reddingboot voor KNRM in Den Oever

- Advertentie -

Delen

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft een nieuwe reddingboot in gebruik genomen voor het reddingstation in Den Oever. De 9 meter lange Op Dreef is een schenking van de vorig jaar overleden Ronny de Kroes uit Rotterdam. De reddingboot is volgende week te bewonderen in die stad tijdens het World Maritime Rescue Congress.

De naamsonthulling en de doop werden verricht door een nichtje, Daphne Koeners, en de zus, Karin de Kroon-De Kroes, van mevrouw De Kroes. De naam verwijst naar de schepen die de familie De Kroes heeft gehad; die heetten allemaal Op Dreef. Ronny de Kroes groeide op in een watersportfamilie, ze heeft zelf ook altijd gezeild en woonde een deel van het jaar op een woonboot. In haar testament liet zij opnemen van haar nalatenschap een reddingboot te schenken aan de KNRM.

Ruime binnenwateren

De nieuwe reddingboot is gebouwd door Habbeke Shipyard in Hoorn, waar vrijwel alle reddingboten van deze Nikolaasklasse zijn gebouwd. Het ontwerp is van de Dutch Special Marine Group. De reddingbootklasse is door de KNRM speciaal ontwikkeld om te kunnen opereren op ruime binnenwateren, zoals het IJsselmeer, de Waddenzee en de deltawateren in Zuidwest-Nederland.

De Op Dreef is inmiddels de 15e reddingboot van dit type. Binnenkort wordt de 16e in gebruik genomen in Blaricum. Daarmee zijn alle beoogde reddingstations op het ruime binnenwater van vaartuigen in deze klasse voorzien.

Capaciteiten

Het schip weegt 3,4 ton, is 9 meter lang en 3 meter breed. De bemanning betaat uit vier personen en er kunnen twintig geredde personen mee aan boord.

De boot is zelfrichtend door een opblaasbare kantelzak die wordt geactiveerd als de boot kapseist. De aandrijving bestaat uit twee Steijr-motoren van 250 pk, elk gekoppeld aan een Ultrajet-waterjet waarmee een maximum snelheid van 34 knopen kan worden bereikt.

De Op Dreef is de eerste reddingboot uit de Nikolaasklasse waarvan de motoren geschikt zijn voor het varen op HVO100. Gebruik van deze brandstof levert 90 procent reductie van CO2-uitstoot op.

Vrijwillige bemanning

In Den Oever wordt de reddingboot bemand door dertien enthousiaste, vrijwillige bemanningsleden. Het reddingstation komt zo’n twintig keer per jaar in actie op het IJsselmeer en de Waddenzee. De bemanning is professioneel opgeleid voor het reddingwerk en wordt periodiek bijgeschoold in tal van vaardigheden.

De Op Dreef vervangt de Johanna Margareta. Deze reddingboot, met dezelfde lengte als de nieuwe, was sinds 2004 een éénling in de vloot. De reddingboot stond model voor een nieuwe klasse, maar uiteindelijk is gekozen voor de Nikolaasklasse. De Johanna Margareta was een schenking van het echtpaar Van Wesel. De boot wordt voortaan ingezet in IJmuiden, als opleidingsvaartuig voor nieuwe vrijwilligers.

De Op Dreef is een reddingboot uit de Nikolaasklasse, door de KNRM speciaal ontwikkeld om te kunnen opereren op ruime binnenwateren. Na de doop mochten familieleden van de schenkster meevaren. (foto KNRM-Martijn Bustin)

Blikvanger

De op Dreef is van 18 tot 20 juni te bewonderen bij het World Maritime Rescue Congres in Rotterdam. De KNRM is gastheer van het congres, dat wordt georganiseerd in samenwerking met de International Maritime Rescue Federation.

KNRM-directeur Jacob Tas kijkt met grote verwachtingen uit naar het congres, waar duurzaamheid centraal staat. Dat is wereldwijd een belangrijk aandachtspunt bij reddingsorganisaties. De KNRM bestaat volgend jaar 200 jaar en ziet duurzaamheid als één van de belangrijkste strategische thema’s voor de komende decennia.”

“Met alle kennis die we in twee eeuwen hebben opgebouwd zien we veel kansen voor een duurzame toekomst. Alle toekomstige reddingboten zullen, net als de Op Dreef, voorzien worden van een aandrijving die de uitstoot met 90 procent reduceert. Maar in onze strategie is er ook veel aandacht voor sociale aspecten, zoals vrijwilligerswerk en veiligheid, naast zorgvuldig toezicht en transparantie.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -