Nederlands schip bij Nigeria overvallen door piraten

0

Het Nederlandse schip Breiz Klipper van de Groningse rederij Seatrade is dinsdagmiddag de Nigeriaanse haven Port Harcourt overvallen door piraten. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep. De kapitein en de hoofdwerktuigkundige van het schip, beiden Russen, zijn gegijzeld.

De Breiz Klipper vervoert gekoelde lading en vaart onder de vlag van de Nederlandse Antillen. Acht Nigeriaanse piraten, bewapend met machinegeweren, vielen het schip aan toen dat de haven van Port Harcourt wilde binnenlopen. Ze losten schoten en namen de twee gijzelaars mee in een kleine speedboot. Een ander bemanningslid is gewond geraakt. De piraten hebben ook waardevolle spullen van de bemanningsleden  en de inhoud van een kluis meegenomen.

Kwetsbare vlag
In een reactie zegt de KVNR "met ontzetting kennis [te hebben] genomen van de overval op en de gijzelneming van twee zeevarenden van de Breiz Klipper, een schip dat vaart onder Koninkrijksvlag. Dit voorval toont eens te meer aan, dat het beschermen van de zeevarenden nog steeds zeer urgent is."
De redersereniging pleit al geruime tijd voor beveiligingsmaatregelen. "Nederland staat reders niet toe zelf maatregelen te nemen. Er mogen geen gecertificeerde beveiligers aan boord van Nederlandse en Koninkrijksschepen. Daarmee isoleert Nederland zich totaal. Vrijwel alle Europese landen met een vloot van enige omvang staan particuliere beveiligers toe, of gedogen dit terwijl wetgeving wordt voorbereid. Daarmee is de Nederlandse en Koninkrijkvlag op zee een zeer kwetsbare vlag geworden."
De KVNR dringt daarom opnieuw aan op de regering om ook de Nederlandse wet aan te passen en particuliere beveiligers toe staan.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.