Nautisch Coördinatie Centrum Amsterdam genomineerd voor architectuurprijs

0
(foto WRK Architecten)

Het Nautisch Coördinatie Centrum van Port of Amsterdam is genomineerd voor de titel ‘Kantoorgebouw van het Jaar’. De verkiezing wordt georganiseerd door Architectenweb. De winnaar wordt in november bekendgemaakt.

Het NCC van de divisie Havenmeester is ontworpen door WRK Architecten en staat midden in de Amsterdamse haven op de Capriweg. WRK noemt het een “huiskamer voor de haven”.

Circulaire materialen

Port of Amsterdam wil haar eigen vastgoed duurzaam maken en had daarom een aantal eisen geformuleerd aan het ontwerpteam. Zo is het gebouw energieneutraal en zijn bij de bouw zoveel mogelijk circulaire materialen gebruikt. De constructie bestaat uit modulaire, geprefabriceerde elementen van FSC-hout, is demontabel én BREEAM NL-gecertificeerd.

Het is een compact pand met gecombineerde kantoor- en technische functies. Het is een eenvoudig, rechthoekig volume, dat aan de buitenzijde met staal is bekleed en in het interieur van hout is voorzien.

Rauwe havenomgeving

“Het gebouw heeft tegelijk een robuustheid die aangeeft dat het gebruikt mag worden” aldus de jury. “Het pand kent korte loopafstanden en een efficiënte routing. De kantoorruimte op de tweede verdieping biedt weids uitzicht over het water.”

De jury vindt dat het coördinatiecentrum voor de havendienst op eenvoudige en beheerste wijze is ontworpen, “met tegelijkertijd een zekere radicaliteit die ze waardeert. De industriële uitstraling van de buitenzijde past geheel in de rauwe havenomgeving; hierin hebben de architecten een boeiende uitsnede gemaakt, die het pand opeens onderscheidend maakt.”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.