- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwNassaukade tussen emotie en toekomst

Nassaukade tussen emotie en toekomst

- Advertentie -

Delen

Fier wapperden de firmavlaggen van Maaskade, Mariliq en Trendco 20 juni aan boord van het mts Nassaukade. 110 meter lang reclame voor Shipyard Plock en VeKa Lemmer, langszij de Zwijndrechtse schipperskade ontging maritiem georiënteerden geenszins. Opendag was het die dag. De trots van Michael de Haan en zijn partner Cindy Rozen werd gedoopt door hun kinderen Manon, Sander, Thomas en Monique, onder regie van de 15-jarige Nikita de Leeuw, die bemanning en schip een behouden vaart wenste.

Aanvankelijk zou de open dag van de Nassaukade, uit piëteit voor de 25-jarige Rob de Haan die in de nacht van 18 mei een epilepsieaanval niet overleefde, in familiekring worden gehouden. Robert was een zoon van Gijs en Nelly de Haan en broer van Joop en Michael. Toekomst voor de jonge generatie filtert het verdriet. Zo’n eerste nieuwbouw, waar door zo veel mensen werk aan is besteed, verdient toch ook zijn aandacht. Ondanks de ingetogen sfeer onder familie, vrienden en medewerkers was het een zonnige dag, een mooie gedenkwaardige dag. “Vanaf onze schouder keek Robert mee, naar de doop en overnameceremonie. Een moment waarin alles samenviel, hij bleef onder ons, ook toen het weer gezellig werd. Niet anders had Robert het gewild.”

Lichtelijk nerveus
Toen Michael de Haan eind jaren ’90 met de gewezen Birseck zelfstandig startte, deed hij zijn eerste reis voor Maaskade BV en hij voer vervolgens tien jaar onder dezelfde vlag. De Nassaukade is nu gecharterd door de Belgische partner van Maaskade: Mariliq uit Gent, welke firma het schip heeft doorverhuurd aan Trendco.
Samenwerking schrijven Piet Wassenaar en de crew van Maaskade/Mariliq sociaal-maatschappelijk met ‘WIJ’. Er zit ‘cement’ tussen wal- en scheepsvolk, waarmee werk voldoening geeft en de relatie duurzaam is. De vennoten van Michael zijn Maaskade, Werf ’t Ambacht en Rederij Thur.

Michael de Haan, Cindy Rozen en hun kinderen. (foto’s Johan de Witte)

Dat het een mooi schip is spreken we vader De Haan niet tegen; de 85-jarige schipper, met nog altijd het hart op het water, kan het weten. Michael ging met Corné Smits zo’n zes keer naar Plock om de Nassaukade ‘bij te slijpen’. “Eerst waren we hartstikke welkom. Op den duur werden ze op de werf lichtelijk nerveus van onze inzet”, zegt Michael.
Niettemin was het resultaat een heel gaaf en compleet casco, inclusief de leidingstraat. VeKa Lemmer kreeg een ‘schilderij’ voor de wal, waarbij het inkleuren zichtbaar met plezier en kwaliteit is gedaan. Volgens Michael “heeft daar onder andere Jaap, van Berghuis Maritiem, al zijn passie ingelegd”. “Overigens weet je dat het van varen moet komen, maar voor het werk hadden we wel in Lemmer willen blijven. Met iedereen waanzinnig goed gewerkt.”
De inzet van tweede kapitein Corné Smits gaat verder dan varen. Het is ook een beetje zíjn schip geworden. Er is aan gewerkt, kan je wel zeggen. Hij nam de inbouw van Michael vier weken lang compleet over wegens het familiedrama. Corné (32) en Michael zijn samen sterk; in de toekomst zijn er plannen voor een partnerschap in de firma.
Afgelakt en tot op de kiel geconserveerd, koper gepoetst en een puts water over dek; het was een genoegen om bij de Nassaukade op de open dag aan boord te zijn.

Techniek
De 110 x 11,45 meter grote Nassaukade is 3165 ton en heeft een extra grote ketel van Heatmaster om de lading met spiralen op temperatuur te houden. De fundatie voor een bunkergiek is aanwezig.
Het schip is uitgerust met een 3512 Caterpillar en Van der Velden-roeren. Verhaar manoeuvreert het voorschip. De Ruyter leverde de generatoren en Werkina was er in samenwerking met Alewijnse voor de elektrische installatie en apparatuur. Op de compressor staat Amco uit Hendrik-Ido-Ambacht. Hoogendoorn Interieur heeft de Kampers-stuurhut betimmerd, evenals de chique woning. De fraaie keuken is van Keukenstunter uit Zwijndrecht. Berghuis Maritiem en Hoekman hebben met hun installatie in Lemmer een visitekaartje achtergelaten waar ze met zekerheid respons op krijgen.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -