- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMuseummiddag over historische IJveren

Museummiddag over historische IJveren

- Advertentie -

Delen

Liefhebbers van veerschepen zijn zaterdag 22 april te vinden bij Museumwerf Vreeswijk. Daar wordt die middag een dialezing gegeven met als titel Het nieuwe leven van historische IJveren. Aansluitend is er aandacht voor het boek Heen & Weer. Sprekers zijn Frank Hemminga en Trudy Admiraal.

Veerschepen spreken voor veel mensen tot de verbeelding. Ze gaan heen en weer en weer heen. De vaartochten waren rustmomenten tijdens een reis. Aan boord vonden ontmoetingen plaats.

Tussen hartje Amsterdam en Amsterdam-Noord zijn sinds eeuwen veerdiensten actief. De lijnen verdwenen grotendeels na de aanleg van de IJtunnel in 1968. Een aantal van de schepen kreeg een nieuw leven.

 

Varend erfgoed

Tijdens de lezing voert Frank Hemminga u langs de geschiedenis van de IJveren. Daarnaast vertelt hij over Move Amsterdam (Museum voor het openbaar vervoer & straatbeeld) waarvan hij medeoprichter is. Deze stichting heeft als doel het beheer, behoud en de restauratie van het rijdend en varend erfgoed van de regio Amsterdam. Vrijwilligers runnen onder de naam IJ-buurtveer, een veerdienst over het IJ naar het historische dijkdorp Nieuwendam en naar het Vuurtoreneiland met een oud, authentiek IJveer.

 

Herontdekt

Over de herontdekte historische IJveren verscheen vorig jaar het boek Heen & Weer. Het staat vol verhalen en foto’s. Na de pauze presenteert Trudy Admiraal dit boek waarvan zij medeauteur is. Ze vertelt over het ontstaan ervan, over de verschillende schepen die erin staan en over de mensen die zij sprak. Na afloop signeert ze het boek voor wie het wil aanschaffen.

Entree: 5 euro per persoon (inclusief een kopje koffie of thee)
Ontvangst: vanaf 13.00 uur in het Theehuys
De lezing start om 13.30 uur en vindt plaats in de Expositieruimte

Aanmelden kan via [email protected]l of (030) 657 95 81.
Museumwerf Vreeswijk is rolstoelvriendelijk en ligt aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -