- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBoek over rederij H. Schless

Boek over rederij H. Schless

- Advertentie -

Delen

In het stoomtijdperk speelde Dordrecht een voorname rol in de Rijnsleepvaart. Veel ouderen herinneren zich vast nog H. Schless NV – Rederij en Transportbedrijf uit Dordrecht. Bij Vereniging ‘De Binnenvaart’ is een boekje verschenen over de historie van het bedrijf.

Op de Benedenrijn waren de sleepboten met de sierlijke gele S in de schoorsteen een bekende verschijning. Behalve reder voor de eigen sleepboten was Schless ook één van de circa dertig sleepagenten die rond 1930 aan de Merwekade en directe omgeving gevestigd waren.

 

Archiefmateriaal

Vereniging ‘De Binnenvaart’ heeft in de loop der jaren diverse historisch-maritieme publicaties mogelijk gemaakt. Al enige tijd bestond de wens om ook over kleinere rederijen boekjes uit te geven. Zo verschenen al publicaties over Rijnrederijen als Akkermans/Nestorak en Jan van Steen.

Een struikelblok is vaak dat weinig archief- en beeldmateriaal bewaard is gebleven. Dit gold ook voor Rederij H. Schless, maar dankzij Thijs Schless (1932-2015) is het de vereniging toch gelukt om over dit bedrijf een boekje te maken.

 

Bijzondere foto’s

Het 40 pagina’s tellende werk is met circa 50 afbeeldingen rijkelijk geïllustreerd. Bij het digitaliseren van de vele fotorolletjes kwamen bijzondere afbeeldingen te voorschijn, waarvan veel nooit eerder zijn gepubliceerd.

De sleepvaart staat centraal in dit nummer. Dit was in 2016 het jaarthema van de vereniging. Daarvan zijn in binnenvaartcentrum René Siegfried vele modellen te vinden. Het verenigingsschip ligt in het Wantij aan de Maasstraat in Dordrecht. Dat is geopend op donderdag en op de eerste zaterdag van de maand tussen 10.00 en 15.00 uur. De toegang is gratis.

In het museum is de Schless-publicatie gratis af te halen. Bestellen kan ook (via [email protected]). De (porto)kosten bedragen dan 5 euro.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -